Un turc stabilit în SUA, autorul atacurilor cibernetice care au paralizat instituţiile austriece

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 28-02-2017 14:56

Un cetăţean turc care trăieşte în SUA este suspectat de comiterea unei serii de atacuri informatice care au vizat instituţii austriece, începând cu septembrie 2016, a relatat marţi ziarul austriac Kurier, preluat de DPA, conform agerpres.

Ziarul citează o anchetă a agenţiei de informaţii a armatei. Un purtător de cuvânt militar a refuzat să comenteze pe acest subiect, dar o sursă oficială austriacă a confirmat pentru DPA că ştirea din Kurier este corectă.

Ruşii ţin cu dinţii de Crimeea şi BARICADEAZĂ întregul bazin al Mării Negre

Din septembrie anul trecut, Banca centrală a Austriei, Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Parlamentul austriac şi aeroportul din Viena au fost vizate de atacuri cibernetice care au dus la blocarea site-urilor lor de internet. Incidentele au început după ce ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a declarat că negocierile privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană ar trebui oprite, dată fiind lipsa standardelor democratice din această ţară.

Ofiţeri austrieci de informaţii l-au identificat pe autorul atacurilor ca fiind Arslan A., locuind în oraşul american Bowling Green, statul Kentucky, şi lucrând oficial ca expert în securitate cibernetică. Tot în Kentucky şi-au avut originea şi alte atacuri informatice care au avut ca ţinte inamici ai Turciei din Israel, Irak, SUA şi formaţiunea PKK (Partidul muncitorilor din Kurdistan).

După ce Austria a informat autorităţile SUA în legătură cu acest caz, casa în care locuia Arslan A. a fost scoasă la vânzare.

Poza care a indignat pe toată lumea. Cum a fost surprinsă consiliera lui Trump în Biroul Oval - FOTO

Purtătorul de cuvânt militar şi sursa oficială austriacă nu au precizat dacă se consideră că suspectul lucrează pentru guvernul turc.

Numele complet al suspectului nu a fost făcut public, în conformitate cu legislaţia austriacă privind dreptul la viaţa privată.