Hollande vrea o colaborare mai strânsă în sprijinul victimelor terorismului din Europa

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 10-03-2017 15:03

Preşedintele francez Francois Hollande a insistat vineri la Bruxelles, în marja summitului european, asupra necesităţii de a avea ''o politică coordonată în privinţa victimelor'' terorismului din Europa, opinie exprimată cu ocazia Zilei europene a comemorării victimelor terorismului, marcată anual pe 11 martie, data ce aminteşte de atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid, soldate cu aproape 200 de morţi şi 1.900 de răniţi, relatează AFP, conform agerpres.

''Aţi dorit astăzi să stabiliţi o foaie de parcurs pentru câteva ţări: Belgia, Spania, Grecia, Ungaria, Italia, România, Republica Cehă, Franţa. Şi alte ţări ni se vor alătura, pentru a permite o veritabilă politică faţă de victime la scara Europei'', a declarat preşedintele francez în faţa unor victime şi reprezentanţi ai unor asociaţii de ajutor pentru victime reuniţi într-un centru european de conferinţe.

În ciuda atentatelor teroriste, Europa nu dispune încă de un sistem pentru ajutorarea victimelor

Printre ei era prezent şi directorul tipografiei din Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), Michel Catalano, luat ostatic pe 9 ianuarie 2015 împreună cu mai mulţi angajaţi de către fraţii Kouachi, autorii atentatului împotriva Charlie Hebdo. Ei au fost eliberaţi ca urmare a unui asalt al forţelor de ordine.

Referindu-se la o recentă directivă europeană ce permite o acţiune ''coordonată împotriva terorismului'' şi ''ajutor pentru victime'', Hollande a subliniat importanţa pe care o au ''aceleaşi formule, aceleaşi proceduri, acelaşi sprijin, aceleaşi indemnizaţii, în orice caz, aceleaşi criterii, astfel încât cineva care este victimă aici sau în altă parte să aibă aceleaşi drepturi''.

Şeful statului a insistat în special asupra acordării de consiliere psihologică victimelor.

''Ceea ce am constatat în timpul tuturor contactelor pe care le-am avut după dramele pe care le-a cunoscut Franţa este că victimele nu solicită doar îngrijiri în scaunul lor cu rotile, ci şi să fie ajutate în raport cu toate dificultăţile de a trăi sau de a supravieţui, şi mă gândesc îndeosebi la copii'', pentru care trebuie să aibă loc ''o acţiune specifică'', a mai spus preşedintele Hollande, alături de care se afla secretarul de stat pentru ajutor faţă de victime, Juliette Meadel.