S-au cuminţit turcii? Oficiali de la Ankara participă la evenimente în Europa, dar nu fac campanie

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 22-03-2017 12:09

Oficiali guvernamentali turci participă în continuare la evenimente organizate pentru disidenţi turci în Europa, dar nu fac campanie pentru referendumul din 16 aprilie, a afirmat miercuri vicepremierul turc Numan Kurtulmus, relatează Reuters, conform agerpres.

În cursul unei mese rotunde organizate cu jurnalişti, Kurtulmus a afirmat că disputa declanşată cu ţări europene în legătură cu restricţionarea miniştrilor turci de a participa la mitinguri i-a ajutat pe turcii din Europa să înţeleagă mai bine schimbările constituţionale propuse în cadrul referendumului.

Mormântul lui Iisus Hristos a fost REDESCHIS - FOTO/VIDEO

Responsabilul turc a afirmat de asemenea că în Europa se aud 'paşi ai neo-nazismului şi ai rasismului extrem' . Lideri europeni au cerut în repetate rânduri oficialilor turci să evite comparaţiile cu regimul nazist apărute după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a asemănat interzicerea participării unor miniştri turci la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie cu măsuri din perioada nazistă.

Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzaţiile formulate în ajun de preşedintele turc, care a afirmat că şefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania şi a oficialilor turci.

Turcia a mai acuzat Germania, la începutul lunii, că recurge la practici "naziste" atunci când împiedică desfăşurarea mitingurilor electorale pro-referendum şi când refuză participarea miniştrilor turci, provocând reacţii critice la Berlin, Bruxelles şi Paris. Şi la adresa Olandei, care a interzis la rândul ei venirea unor miniştri turci, Erdogan a folosit aceiaşi termeni, deşi fusese avertizat de mai mulţi lideri europeni să renunţe la aceste expresii.