Sirienii evacuaţi din oraşele asediate îşi continuă drumul după blocajul din Alep

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 21-04-2017 13:08

Sirienii evacuaţi din localităţi aflate sub asediu şi-au reluat vineri drumul spre destinaţia finală, după ce au fost blocaţi timp de 48 de ore la bordul autobuzelor care îi transportau, a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), relatează AFP, potrivit agerpres.

O parte dintre cei 60 de pasageri care au fost blocaţi în două zone de tranzit, în apropiere de oraşul Alep (nord), 'şi-au reluat drumul' spre destinaţie, a afirmat Rami Abdel Rahmane, director al OSDO.

Cine este 'Belgianul', atacatorul de pe Champs-Elysées. Primele IMAGINI cu schimbul de focuri

De miercuri dimineaţa, 45 de vehicule pline cu civili şi combatanţi evacuaţi din localităţile Foua şi Kafraya (provincia Idlib) au fost oprite la Rachidin, o suburbie controlată de rebeli în apropiere de Alep.

În paralel, de miercuri seara, 11 autobuze care transportă refugiaţi din trei localităţi controlate de rebeli - Zabadani, Serghaya şi Jabal Charqi - au staţionat în zona Ramoussa (sud de Alep), controlată de guvernul sirian.

'Cele 11 autobuze au părăsit Ramoussa şi s-au îndreptat spre provincia Idlib', destinaţia finală a celor evacuaţi din localităţi controlate de rebeli şi deţinută de insurgenţi şi jihadişti, a afirmat Abdel Rahmane.

Simultan, '10 autobuze au părăsit Rachidin şi au intrat în oraşul Alep', sub controlul total al regimului sirian de la sfârşitul anului 2016, a precizat el.

Această evacuare a început în urmă cu o săptămână şi a avut loc zilnic, dar a fost însângerată la 15 aprilie de un atentat care s-a soldat cu 126 de morţi. Ulterior, procesul de evacuare a fost blocat din cauza unor neînţelegeri pe tema unui schimb de deţinuţi.

Washingtonul S-A SĂTURAT de WikiLeaks. Arestarea lui Julian Assange este o PRIORITATE - VIDEO

Rebelii, care au pierdut controlul în numeroase bastioane în faţa regimului - sprijinit puternic de aliatul rus - au fost nevoiţi să semneze acorduri de evacuare a numeroase bastioane controlate de ei.

'Opoziţia a calificat 'transferurile forţate drept crime împotriva umanităţii', în timp ce ONU a denunţat aceste 'strămutări forţate'.