Răspunsul Rusiei în faţa EXTINDERII NATO din centrul Europei

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 26-04-2017 10:48

Rusia face totul pentru a-şi asigura securitatea ca răspuns la desfăşurarea noilor batalioane ale NATO în Europa, a declarat miercuri reprezentantul permanent al Moscovei pe lângă Alianţa Nord-Atlantică, Aleksandr Gruşko, citat de agenţia de presă TASS, potrivit agerpres.

Potrivit lui, desfăşurarea batalioanelor NATO, care se va încheia în luna iunie, creează o nouă realitate pe continentul european. "NATO încearcă să-şi extindă posibilităţile de întărire a capacităţilor, iar aceasta se referă la aerodromuri, porturi şi la întregul lanţ logistic, ceea ce modifică grav securitatea în centrul Europei", a afirmat Gruşko.

Turcia critică Consiliul Europei pentru reluarea procesului de monitorizare

"Se realizează o gamă largă de activităţi ce schimbă serios situaţia în domeniul securităţii militare în centrul Europei", a insistat diplomatul rus, citat de RIA Novosti.

"În ceea ce priveşte măsurile necesare, noi facem tot ceea ce este necesar pentru a asigura în mod fiabil interesele noastre de securitate", a subliniat el, adăugând că "aceasta se face cu acele mijloace şi acele măsuri pe care noi le considerăm necesare", fără să intre în detalii, potrivit TASS.

El a mai spus că părţile nu au început încă discuţiile privind pregătirea reuniunii Rusia-NATO la nivel de ambasadori, estimând că pentru acest eveniment "este necesară o pregătire temeinică pentru a avea un rezultat în final".

La sfârşitul lunii martie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să menţină linii deschise pentru contacte militare şi politice.

"Deocamdată NATO nu este dispusă să-şi schimbe poziţia", a constatat Aleksandr Gruşko, adăugând că aceasta se reflectă atât în ceea ce priveşte întărirea flancului estic al Alianţei, cât şi la schema relaţiilor cu Rusia - angajarea unui dialog politic, dar fără ca el să treacă la nivel de experţi, în special în domeniul militar.