Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia critică Consiliul Europei pentru reluarea procesului de monitorizare

ue turcia ue

Turcia va lua măsurile necesare în ce priveşte decizia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de a redeschide procesul de monitorizare politică împotriva Ankarei, a declarat premierul Binali Yildirim, transmite Xinhua, conform agerpres.

APCE, reunită în sesiune de primăvară la Strasbourg, a decis marţi redeschiderea procedurii de monitorizare faţă de Turcia, aflată sub dialog de post-monitorizare din 2004, până când 'profundele preocupări' legate de respectarea drepturilor omului, democraţia şi statul de drept, 'vor fi tratate în mod satisfăcător'.

ALERTĂ - Turcia AMENINŢĂ că se va retrage din Consiliul Europei

'Decizia APCE faţă de Turcia este politică şi nu este compatibilă cu realitatea', fiind o reflectare a sentimentelor antiturceşti din Adunare, a declarat premierul Yildirim, citat de postul CNN Turk.

Astfel de decizii nu sunt benefice pentru pacea regională sau globală, a mai spus Yildirim.

Într-un comunicat postat pe contul oficial de Twitter, purtătorul de cuvânt prezidenţial Ibrahim Kalin a scris că 'decizia APCE este o operaţiune politică a cercurilor antiturceşti'. 'Condamnăm această decizie deliberată care este departe de a fi justă sau dreaptă', a afirmat Kalin.

'Condamnăm cu putere această decizie injustă a APCE adoptată din motive politice, cu încălcarea procedurilor stabilite', a reacţionat şi Ministerul de Externe, într-un comunicat, în timp ce Omer Celik, ministrul turc pentru afaceri europene şi negociator-şef cu UE, a vorbit despre o greşeală 'istorică' a APCE.

Rezoluţia adoptată marţi la Strasbourg le cere autorităţilor turce să ia măsuri imediate precum ridicarea stării de urgenţă 'de îndată ce va fi posibil', să înceteze promulgarea de decrete-lege de urgenţă cu ocolirea procedurilor parlamentare, 'dacă această practică nu se dovedeşte strict necesară', şi să-i pună în libertate pe toţi deputaţii şi jurnaliştii plasaţi în detenţie în aşteptarea proceselor.

China şi-a lansat miercuri al doilea portavion

Pe baza raportului deputaţilor Ingebjorg Godskesen (Norvegia) şi Marianne Mikko (Estonia), intitulat 'Funcţionarea instituţiilor democratice în Turcia', textul subliniază că, la nouă luni după tentativa de lovitură de stat, 'situaţia s-a deteriorat, iar măsurile depăşesc cu mult cadrul a ceea ce este necesar şi proporţional'.

În acest context, APCE reaminteşte că 'reintroducerea pedepsei cu moartea ar fi incompatibilă cu apartenenţa la Consiliul Europei'.

Adunarea de la Strasbourg şi-a exprimat, de asemenea, profundul regret că referendumul constituţional de pe 16 aprilie s-a desfăşurat în 'condiţii inechitabile', iar validarea buletinelor de vot nemarcate cu ştampila oficială, contrară dispoziţiilor legii electorale din 2010, 'face să planeze îndoieli serioase cu privire la legitimitatea rezultatului referendumului'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.