Rusia cere SUA să respecte integritatea Siriei - Lavrov

Autor: Cristian Gheorghe
Publicat: 19-06-2017 10:03

Statele Unite ale Americii trebuie să respecte integritatea teritorială a Siriei şi să se abţină de la acţiuni unilaterale în această ţară, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov luni, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Reuters, transmite şi agerpres.

"Toate ţările trebuie să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei şi să coordoneze orice acţiune 'pe teren' cu Damascul", a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă TASS, după o întâlnire a miniştrilor de externe din ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) luni la Beijing.

Citește și: ALERTĂ - PANICĂ la Londra, după ce o mașină a intrat în pietoni: Mai multe victime - VIDEO

Referitor la ceea ce se întâmplă în teatrul de operaţiuni din Siria, "noi credem că este necesar să se respecte pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei", a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Prin urmare, orice acţiune "pe teren" - şi există mai mulţi participanţi implicaţi în acţiuni militare în această ţară - trebuie să fie coordonată cu Damascul, a mai spus ministrul rus.

"Chemăm SUA şi pe toţi ceilalţi care au forţe sau consilieri 'în teren' (în Siria) să asigure coordonarea în activitatea noastră", a îndemnat şeful diplomaţiei ruse, potrivit căruia "zonele de detensionare sunt una dintre opţiunile posibile pentru a progresa împreună".

Lavrov a făcut această declaraţie în contextul în care un avion american a doborât duminică un aparat de zbor al armatei siriene în sudul provinciei Raqqa, în timp ce efectua o misiune de luptă împotriva poziţiilor grupării jihadiste Statul Islamic (SI), potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

În aceeaşi declaraţie de presă, Serghei Lavrov a anunţat că următoarea reuniune de la Astana în problema rezolvării crizei din Siria a fost programată pentru 10 iulie, conform TASS. La această reuniune va participa şi emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.