Lovitură de teatru: Marea Britanie ar putea rămâne în UE. Explicațiile fostului premier Tony Blair

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 15-07-2017 22:35
Actualizat: 15-07-2017 23:49

Liderii Uniunii Europene sunt dispuși să schimbe regulile blocului comunitar privind libertatea de mișcare pentru lucrători, deschizând o oportunitate pentru Marea Britanie de a evita un ''Brexit dur'' care ar aduce mari daune, a declarat sâmbătă fostul premier britanic Tony Blair, potrivit Reuters, scrie agerpres.ro.

VICTORIE fără milă! Cine a câștigat finala de la Wimbledon

Alegerea președintelui francez Emmanuel Macron a pus pe masa discuțiilor reforma UE, ceea ce înseamnă că Marea Britanie și blocul comunitar s-ar putea "întâlni la mijloc" în găsirea unui acord care să mențină Londra în interiorul celei mai mari zone comerciale din lume, a afirmat Blair.

"Liderii europeni — bineînțeles, din discuțiile mele — sunt dispuși să ia în considerare schimbări pentru a se pune în acord cu Marea Britanie, inclusiv în privința libertății de mișcare", a subliniat fostul premier laburist într-un articol publicat de Institute for Global Change.

"Opoziția la libertatea de mișcare a persoanelor, odată depășită, e mult mai nuanțată. Francezii și germanii împărtășesc unele dintre îngrijorările britanicilor, în special în privința imigrației, și ar face un compromis în legătură cu libertatea de mișcare", a adăugat el.

Fost șef al SPP, dezvăluiri INCENDIARE despre Liviu Dragnea: CUTREMUR pe scena politică

Comentariile lui Blair sunt în contradicție cu poziția de negociere a UE, care subliniază că nu se pot alege beneficiile apartenenței la piața unică a UE fără să se accepte libertatea de mișcare a lucrătorilor din UE.

Blair a deplâns faptul că atât Partidul Conservator al premierului Theresa May, cât și Partidul Laburist de opoziție și-au setat pozițiile pe ieșirea din piața unică, fără a explora alternative.

"Date fiind miza și ceea ce descoperim zilnic despre costurile Brexit-ului, cum poate fi corect să se elimine deliberat din discuție opțiunea unui compromis între Marea Britanie și UE, astfel încât Marea Britanie să rămână în cadrul unei Europe reformate?", a spus el.

Tony Blair a fost prim-ministru timp de zece ani, încheindu-și mandatele în 2007. El și-a dorit să ducă Marea Britanie în zona euro și era de părere că Londra ar trebui să fie unul din liderii din UE, nu să se retragă din blocul comunitar.