Jurnaliştii Sky News care au inventat traficanţi de arme în România, scoşi basma curată în Marea Britanie

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 26-07-2017 11:43
Actualizat: 26-07-2017 12:47

OFCOM, echivalentul britanic al CNA, i-a absolvit de încălcarea Broadcasting Code pe jurnaliștii britanici implicaţi în povestea traficului de arme pe teritoriul României, potrivit revista22.ro. Justiția Regatului Unit a refuzat comisia rogatorie cerută de români, iar Home Office a considerat inutilă transmiterea adreselor jurnaliștilor de la Sky News pentru a putea fi citați și audiați de partea română.

Potrivit sursei citate, OFCOM a primit peste 190 de sesizări după data de 7 august 2016, când a fost difuzat în Marea Britanie un reportaj realizat de Sky News despre tra­ficul de arme pe teritoriul României. Re­clamațiile au vizat caracterul înscenat al poveștii, informațiile contrafăcute și lipsa oricărei deontologii jurnalistice.

Vezi şi: Coincidență nefastă: Ministrul Educației, școlit la una dintre 'fabricile de diplome' percheziţionate de procurori

DIICOT a deschis un dosar de anchetă privind co­mu­ni­carea de informații false prevăzută la Art. 404 CP, atât pe numele cetățenilor bri­ta­nici din echipa Sky News condusă de Stu­art Ramsey, cât și pe numele cet­ă­țe­nilor români care au participat la rea­li­za­rea reportajului de știri.

Analiza în zece pagini a cazului Sky News, publicată ulterior și în Buletinul OFCOM 322/2017, a avut în vedere Art. 5.1 din Co­dul audiovizual britanic care prevede că „știrile, în orice formă, trebuie realizate cu acuratețea cuvenită și prezentate cu im­parțialitatea corespunzătoare“. Din ce­le aproape 200 de plângeri au fost se­lec­ta­te câteva aspecte care privesc acuratețea și imparțialitatea invocate în Art. 5.1. Co­mi­sia i-a audiat numai pe cei din echipa Sky News. Punctul de vedere al românilor implicați nu a fost cerut, iar ancheta DIICOT a fost doar menționată în in­tro­du­cere. Astfel, Ramsey și tovarășii au putut sus­ține liber orice neadevăr, dând im­pre­sia că au făcut o treabă beton în interes pu­blic, mai scrie revista22.ro.