Trei mituri despre PSD

Autor: Andrei Tiut, PoliticScan
Publicat: 31-08-2017 20:43

Recentele acte ale guvernului PSD par destinate inevitabil să scoată niște lume în stradă. Iar când iese lumea în stradă încep speculațiile despre puterea sau slăbiciunea PSD. De obicei în stadiul acesta eu mă enervez puțin. PSD apare ca o caricatură a lui însuși. Iar această caricaturizare are consecințe. Cu cât mai mulți adversari PSD sunt convinși să lupte cu o caricatură, cu atât mai liniștit își face mendrele PSD-cel-real.

Citiți și: A înnebunit (din nou) PSD?

Pentru a de-caricaturiza puțin imaginea PSD, am folosit în cele de mia jos date de la Autoritatea Electorală Permanentă și IRES.

Mit: PSD este un partid al tăranilor.

În realitate, conform IRES, PSD este principalul partid la toate nivelele administrative (sat,comună, oraș, municipiu).

Mai mult, la alegerile locale, pe care le-am disecat mai în detaliu, structura pe tipuri de localități a PNL și PSD era foarte similară. Urbanul avantajează de fapt partidele mici, care nu ar avea resurse materiale și umane să penetreze lumea satului dar orașe își găsesc cât de cât o audiență. În 2016 beneficiarii s-au numit USR, ALDE și PMP. Dacă unul sau două din aceste partide nu mai fac față concurenței, asta ar putea deschide un culoar pentru pulsiuni mai degrabă extremiste.

Mit: PSD este puternic în Vechiul Regat, PNL este puternic în Transilvania

Conform hărților AEP, PSD a luat peste 30% în majoritatea județelor transilvane.

În câte județe a obținut PNL peste 30%?  În trei!!

Mit: Dreapta este a celor ce muncesc, stânga este a "asistaților"

Singura categorie măsurată de IRES în care PSD nu este primul partid este aceea a elevilor și studenților.

Câteva obervații

În majoritatea categoriilor demografice imaginabile PSD este principalul partid iar PSD+ALDE>PNL+USR. Asta înseamnă că manifestațiile de stradă nu sunt o soluție suficientă în lupta contra puterii PSD. Manifestațiile pot îngrădi puterea și pot mobiliza lumea la vot. Problema este că electoratul anti-PSD este pur și simplu puțin.

Oamenii din stradă nu vor putea oferi o alternativă politică care să atragă PSD-iștii. Nici nu este treaba lor. Este treaba Opoziției, mai ales a celei parlamentare. Ei trebuie să convingă că se poate mai bine, fără snobism, condescendență sau dispreț față de electoratul PSD.

În continuare cred că PSD pleacă dezavantajat la următoarele alegeri. Dar, mai ales la parlamentare, voturile pierdute de PSD s-ar putea contabiliza în altă parte decât actuala opoziție.