Fostul șef al Statului Major General face VÂLVĂ la aproape o lună de la demisia lui Adrian Țuțuianu de la MApN: 'A fost o VICTIMĂ'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 01-10-2017 07:54
Actualizat: 02-10-2017 10:42

Fostul sef al Statului Major General al Armatei, generalul Stefan Danila, a declarat pentru Mediafax ca au fost infiintate anumite unitati militare, la presiunea unor "oameni politici care vor sa primeasca onorul in localitatea lor".

"Noi am facut o evaluare din punct de vedere militar, dar nu este suficient pentru ca daca noi, militarii, spunem ca vrem sa inchidem anumite cazarmi, din partea politica vin presiunile ca presedintele de Consiliu judetean sau primarul vrea sa primeasca onorul nu-stiu-cand si are nevoie de o structura militara in acea localitate", a declarat Danila.

Citeste si: Judecătorii au DECIS! Ce se întâmplă cu firmele Asesoft și Teamnet, controlate de Sebastian Ghiță

"Au fost situatii de felul acesta, s-au infiintat unitati de anumite categorii, de anumite niveluri pentru a avea diferiti oameni politici o prezenta militara in localitatea respectiva, din pacate", a mai spus fostul sef al Statului Major General.

Stefan Danila a mai declarat ca fostul ministru al Apararii Adrian Țuțuianu a fost victima modului bazat pe emotie in care se iau deciziile, el aratand ca problema tine de Ministerul de Finante. Adrian Tutuianu a demisionat din functia de ministru al Apararii, precizand ca motivul este lipsa de comunicare in ceea ce priveste drepturile salariale pe care trebuiau sa le primeasca angajatii MApN pe 15 septembrie.

"Ministrul Tutuianu a fost o victima a modului de a lua decizii in momentul de fata, nu numai a premierului actual, dar in general se cere de catre opinia publica, de presa, imediat cand s-a comis o eroare, demisia. Nu intotdeauna demisia inseamna si rezolvarea problemei. E normal cand gresim sa suportam niste consecinte, e normal sa avem si posibilitatea sa le corectam. Daca nu avem sansa de a le corecta, va veni altcineva care va comite alte greseli", a precizat Danila.

Danila a precizat ca nu a fost prima data cand se vorbeste despre intarzieri la plata veniturilor militarilor. "Am mai spus parerea mea in momentul in care am aflat ca exista o informatie ca nu se pot plati la timp sau se vor plati pana la sfarsitul lunii anumite elemente din veniturile unui militar, respectiv norma de hrana sau anumite plati compensatorii. Nu este prima data cand se intampla lucrul asta. Din 2006, aproape in fiecare an, cred ca in majoritatea lunilor din a doua parte a anului, atunci cand vorbim despre nevoia de rectificari bugetare, avem unele intarzieri", a spus Danila.

Citeste si: Numele lui Klaus Iohannis riscă să apară într-un SEXGATE internațional: oamenii plasați de servicii lângă președinte (presă)

"Intarzierile acestea se reflecta in modul in care se salarizeaza. Niciun ordonator principal de credite nu poate sa semneze sa dea banii ilegal, fara sa ii aiba in buget, pentru ca bugetul a fost prevazut initial la inceputul anului si etapizat pe luni. Deci nu a fost nimic nou. Banii se dadeau pana la sfarsitul lunii, militarii beneficiau de drepturi.

Lucrul asta l-am simit si in pozitia de sef, si de simplu ofiter. Am inteles ca exista probleme, dar am inteles, in acelasi timp, ca nu mi se vor lua aceste drepturi si voi beneficia de ele", a adaugat fostul sef al SMG.

El a aratat, referitor la aceste intarizieri ale platii veniturilor militarilor, ca problema tine de planificarea fondurilor, respectiv de ministerul de Finante.

"Aici e o problema de planificare a fondurilor si nu doar Directia financiara are o problema aici. O problema mare este la ministerul Finantelor pentru ca MApN isi prezinta nevoia de buget de la inceputul anului. Din pacate, a raspuns ministrul Apararii (Adrian Tutuianu - n.red.). Cred ca se iau masuri foarte repede, pe o emotie, la influenta presei. Nu se iau masuri dupa o gandire serioasa, dupa analiza tuturor factorilor care au determinat o sincopa sau o eroare.", a spus Danila.