Scriitoarea canadiană Margaret Atwood a primit Premiul 'Franz Kafka' în valoare de 10.000 de dolari

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 18-10-2017 09:41

Poet, critic şi romancier, Margaret Atwood a primit Premiul Literar Internaţional "Franz Kafka" pe 2017, în cadrul unei ceremonii organizate marţi la Praga, prin care i-a fost recunoscută întreaga activitate, informează NEWS.RO citând AFP.

"Cred că este special pentru mine, mai ales că primul eseu literar pe care l-am scris a fost despre Franz Kafka, în anii 1950", a declarat Atwood pentru AFP. "La acea vreme citeam nu doar biografia sa, ci toată opera şi îmi amintesc foarte bine", a adăugat ea înainte de a primi premiul în valoare de 10.000 de dolari (8.500 de euro).

Citeşte şi: Mare ATENŢIE la ce postaţi pe Facebook! O botoşăneancă a fost sancţionată de judecători cu 20.000 de lei

Margaret Atwood, în vârstă de 77 de ani, are o carieră care include 17 romane, şapte cărţi pentru copii şi numeroase volume de poezie.

"Povestea slujitoarei", cel mai cunoscut roman al autoarei despre totalitarismul societăţii, a inspirat un film, un balet, o operă şi recent un serial de televiziune, în care joacă Elizabeth Moss, cea care a câştigat luna trecută premiul Emmy pentru interpretare.

Publicat în 1985, romanul face parte din aceeaşi perioadă cu "1984" al lui George Orwell şi "Brave New World" al lui Aldous Huxley. A transformat-o pe Atwood într-un simbol feminist.

Alte romane notabile ale sale sunt "Femeia comestibilă/ The Edible Woman" (1969), "Ochi-de-pisică/ Cat's Eye" (1988), "Mireasa hoţomană/ The Robber Bride" (1993) şi "Oryx and Crake" (2003).

În 2000, Atwood a câştigat Booker Prize, premiul literar britanic de top - pentru "The Blind Assassin".

Premiul Kafka, numit după faimosul scriitor născut la Praga a fost acordat pentru prima dată în 2001.

Printre câştigătorii acestei recunoaşteri se numără autorul japonez Haruki Murakami, scriitorul israelian Amos Oz, romancierul american Philip Roth, dramaturgul britanic Harold Pinter, poetul francez Yves Bonnefoy şi dramaturgul şi fostul preşedinte ceh Vaclav Havel.

Citeşte şi: Doliu în teatrul românesc! Olga Tudorache, supranumită 'doamna teatrului românesc', a murit .