Pippidi, scrisoare deschisă către premier şi ministrul Justiţiei, după cererea de revocare a şefei DNA: 'Lăsați-o pe Kovesi, dați-l afară pe Vâlcov'

Autor: Alexandra-Maria Cioroianu
Publicat: 23-02-2018 14:59

Politologul Alina Mungiu Pippidi iese din nou la rampă, de această dată însă cu o scrisoare deschisă adresată premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. În scrisoarea publicată pe româniacurată.ro, Pippidi susţine că un Guvern responsabil nu poate cere revocarea şefei anticorupţie câtă vreme consilierul premierului, care are probleme în justiţie, rămâne în funcţie. "Dați-l afară pe dl. Valcov și nu va mai puneți niciodată în asemenea situații, sau oferiți singuri justificare oricăror abuzuri contra voastră care pot urma", transmite Alina Mungiu Pippidi.

Citeşte şi: Iohannis DĂ SEMNALUL pe revocarea lui Kovesi, de la Bruxelles: 'E o chestiune de OPORTUNITATE politică...'

"Stimată doamnă prim ministru Viorica Dancilă,

Stimate domnule ministru Tudorel Toader,

Vă scriu în numele Alianței pentru o Românie Curată cerându-vă să luați măsuri pentru ca dl. Darius Valcov, condamnat penal în primă instanță pentru corupție, să fie eliberat din poziția oficială de consilier în guvernul dvs.

Având în vedere că dl. ministru al justiției a propus revocarea doamnei procuror general Codruța Kovesi pe baza unui set de argumente pe larg susținute, va ofer și eu un singur argument simplu și scurt: nici un ministru al Justiției sau un guvern respectabil nu poate cere să fie demisă șefa anticorupției, indiferent de motive, câtă vreme păstrează în funcție un consilier condamnat pentru corupție. Cazul domnului Valcov nu a avut nimic politic. Nici măcar avocații domniei sale nu l-au apărat spunând că tablourile de mare valoare ascunse sub saltea și prin poduri fuseseră plasate acolo de procurori scăpați de sub control sau de denunțătorii lor. Și cei care l-au mituit, și șoferii lui care cărau gențile cu șpăgi au depus mărturii clare. Este un caz indiscutabil, și nu e nevoie să se ajungă la ultima instanță pentru a înțelege că PSD nu poate lupta contra unei anticorupții politizate din postura de partid politic corupt. În acest fel nu face decât să ofere singur justificarea politizarii anticorupției și a sloganelor de tipul „PSD, ciumă roșie” pe care noi nu le-am susținut și nu le susținem.

Revocarea dnei Kovesi nu depinde de dvs, domnule ministru al justiției și doamna premier. Dvs puteați doar argumenta și ați făcut-o. În schimb demiterea dlui Valcov e cu totul la latitudinea dvs. Dacă vreți să vă fie auzite argumentele dvs, auziți-l și dvs pe cel de față.

Dați-l afară pe dl. Valcov și nu va mai puneți niciodată în asemenea situații, sau oferiți singuri justificare oricăror abuzuri contra voastră care pot urma.", se arată în scrisoarea adresată de Alina Mungiu-Pippidi.

Citeşte şi: Liviu Pleşoianu, atac FĂRĂ PRECEDENT, după replica lui Iohannis la revocarea lui Kovesi: Ce îi transmite deputatul .