Statele Unite, avertisment clar pentru Phenian: 'Există o cale mai bună pentru Coreea de Nord dacă...'

Autor: Andrei Radu
Publicat: 26-02-2018 13:54
Actualizat: 26-02-2018 14:36

Coreea de Nord este dispusă să înceapă discuţii directe cu Statele Unite, anunţul venind după ce o delegaţie importantă de la Phenian a fost prezentă la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice, scrie The Guardian.

Phenianul a spus, de asemenea, că relaţiile inter-coreene precum şi cele dintre SUA şi Coreea de Nord ar trebui să avanseze împreună, conform Coreei de Sud. Anunţul vine după ce preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit cu şeful delegaţiei Nordului, Kim Yong-chol, vice-preşedinte al Comitetului central al Partidului Muncitoresc.

Citește și: Ironii de la Guvernul rus, după acuzaţiile de influenţare a alegerilor în SUA: 'O glumă demnă de Jim Carey...'

Delegaţia Coreei de Nord, formată din opt persoane, a inckus oficiali responsabili cu programul nuclear dar şi diplomaţi responsabili de relaţia cu SUA.

Oficialii nord-coreeni au trecut graniţa pe jos şi au fost asaltaţi de presa sud-coreeană înainte să fie transportaţi cu maşinile poliţiei. În zonă, şi-au făcut apariţia şi politicieni ai opoziţiei şi protestatari pentru a-l condamna pe Kim Jong-un.

Kim este o figură controversată pentru că mulţi sud-coreeni îl învinovăţesc de scufundarea unui vas în 2010 care s-a soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni.

Citește și: Noi condamnări ŞOC: Trei profesori universitari, pedepsiţi pentru propagandă teroristă în Turcia

Călătoria sa în Coreea de Sud coincide cu cea a fiicei preşedintelui american Donald Trump, Ivanka şi se speculează că cei doi s-ar putea întâlni. O întâlnire cu vice-preşedintele american Mike Pence a fost anulată în ultimul minut după ce americanul a criticat situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord.

La ceremonia de închidere, Ivanka Trump a stat la doar câţiva metri de Kim, iar cei doi au putut vedea cum atleţii nord-coreeni şi-au fluturat propriul steag. La ceremonia de deschidere, Sudul şi Nordul au participat la paradă sub acelaşi steag, anunță News.ro.