Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi condamnări ŞOC: Trei profesori universitari, pedepsiţi pentru propagandă teroristă în Turcia

ciocanel judecator

Trei cadre universitare au fost condamnate vineri de un tribunal din Turcia pentru 'propagandă teroristă', întrucât au semnat în 2015 o petiţie în care denunţau operaţiunile forţelor de securitate turce împotriva rebelilor kurzi, informează AFP, citând agenţia de presă Dogan. Cei trei, profesori la Universitatea din Istanbul, au fost condamnaţi la un an şi trei luni de închisoare cu suspendare, a indicat agenţia de presă turcă, anunţă Agerpres.

Citește și: A ÎNCEPUT procesul comisarului Traian Berbeceanu! Ce SOLUȚIE au dat judecătorii

Ei au fost acuzaţi de 'propagandă teroristă' pentru că au semnat în ianuarie 2016 o petiţie în care denunţau 'masacrarea' - potrivit lor - a civililor de către forţele de securitate turce în timpul operaţiunilor împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în sud-estul majoritar kurd al ţării.

Citește și: REVOLTĂTOR! Cum a fost UMILIT Gică Popescu

Aceste prime condamnări în acest caz au fost criticate de către apărătorii libertăţii de exprimare şi de ţările europene. Mai mult de 1.100 de intelectuali turci şi străini au semnat petiţia incriminată, provocând furia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Alte cel puţin 1.000 de persoane s-au alăturat ulterior acestui text. Drept urmare, sute de cadre universitare au fost concediate şi proceduri penale au fost declanşate în toată Turcia, relansând atât în ţară, cât şi în afară critici privind încălcarea libertăţii de expresie.

Citește și: Vești MARI! Programul „Prima Casă” are OK-ul pe anul 2018! Ce bănci vi-l acordă

Procurorii acuză cadrele universitare că au lansat petiţia la cererea PKK cu scopul de a-i ralia pe intelectuali la cauza rebelilor kurzi. După încetarea armistiţiului în vara lui 2015, confruntările între forţele de securitate turce şi rebelii kurzi au cuprins numeroase localităţi din sud-estul Turciei. Militanţii pentru drepturile omului acuză cu regularitate autorităţile turce de restrângerea libertăţii de expresie, profitând de o definiţie considerată largă a conceptului de "propagandă teroristă" în legislaţie. Mediile universitare fac obiectul unor presiuni puternice în Turcia, mai ales după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, care a fost urmat de epurări masive ce nu au ocolit nici instituţiile de învăţământ. Numeroşi profesori au fost arestaţi, iar mulţi rectori au fost înlocuiţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.