Rex Tillerson și-a anunțat BILANȚUL, după ce a fost demis de Donald Trump: Realizările cu care îi dă 'peste nas' președintelui american

Autor: Andrei Radu
Publicat: 15-03-2018 07:32

Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cărui demitere a fost anunţată marţi dimineaţă de preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că presiunile comunităţii internaţionale asupra Coreii de Nord au dat rezultate peste aşteptări, transmite AFP.

Într-o scurtă declaraţie, fostul CEO al ExxonMobil, care mai este şef al diplomaţiei americane până la sfârşitul lui martie, a citat câteva "realizări", începând cu Coreea de Nord.

Citește și: A murit celebrul Stephen Hawking

"Acţionând împreună cu aliaţii noştri, am depăşit aşteptările întregii lumi cu campania de presiuni asupra Coreii de Nord", a spus el, conform Agerpres.

Donald Trump a acceptat săptămâna trecută invitaţia liderului nord-coreean, Kim Jong Un, de a participa la un summit bilateral cel mai târziu la sfârşitul lui mai, în special pentru a discuta despre denuclearizare. Locul şi data întâlnirii nu au fost stabilite deocamdată.

De la preluarea puterii la sfârşitul lui 2011, liderul de la Phenian nu a părăsit niciodată din Coreea de Nord.

Anunţul neaşteptat al acestei întâlniri istorice a fost făcut după dezgheţul relaţiilor diplomatice de la începutul anului între cele două Corei, pe fondul Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Săptămâna trecută, o importantă delegaţie sud-coreeană a mers la Phenian, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Un emisar sud-coreean a afirmat că liderul comunist Kim Jong Un şi-a luat angajamentul să acţioneze pentru "denuclearizarea" Peninsulei Coreene şi a promis să se abţină "de la orice nou test nuclear sau balistic" în timpul eventualelor negocieri.

Citește și: Seară cu rezultate ŞOCANTE în Liga Campionilor: Manchester United, UMILITĂ pe propriul teren şi eliminată - răsturnare de situaţie la meciul Romei / VIDEO

Diplomaţia internaţională caută de aproape 30 de ani să obţină aceste două concesii din partea regimului de la Phenian care a intrat în clubul nuclear în octombrie 2006.

Regimul condus de Kim Jong Un este vizat de numeroase sancţiuni impuse de Washington şi Naţiunile Unite pentru a-l constrânge să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.