Doi diplomaţi venezueleni somaţi să părăsească SUA în 48 de ore

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 24-05-2018 10:41

SUA au ordonat miercuri expulzarea a doi diplomaţi venezueleni în termen de 48 de ore, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, ca represalii la decizia preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro de a expulza doi reprezentanţi americani din Venezuela, informează AFP, potrivit Agerpres.

'Departamentul de Stat i-a declarat persona non-grata pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei venezuelene şi pe consulul general adjunct al consulatului venezuelean din Houston', potrivit textului. Tensiunile între cele două ţări s-au acutizat după realegerea lui Nicolas Maduro în urma unor alegeri ale căror rezultate au fost catalogate drept o 'farsă' de către Washington. 'Li s-a ordonat să părăsească teritoriul SUA în 48 de ore', se mai precizează în comunicat. 

'Această măsură răspunde într-o manieră similară regimului Maduro, care a decis să-i declare persona non grata pe însărcinatul cu afaceri şi pe nr.2 al ambasadei SUA la Caracas', adaugă Heather Nauert, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.

Citește și: Scapă de STRES cu un simplu exercițiu de respirație

Maduro a anunţat marţi expulzarea a doi înalţi responsabili diplomatici americani ca răspuns la impunerea de noi sancţiuni economice de către Washington după realegerea sa controversată. El l-a acuzat pe însărcinatul cu afaceri american în Venezuela, Todd Robinson, de a fi orchestrat un complot militar împotriva sa, de dorinţa de a distruge economia ţării sale şi de a fi promovat absenteismul la scrutinul prezidenţial de duminică în Venezuela. Maduro l-a acuzat de asemenea pe un alt oficial diplomatic american, Brian Naranjo, că ar fi reprezentantul CIA la Caracas. 

Diplomaţia americană a respins la rândul său acuzaţiile regimului venezuelean:'Ofiţerii ambasadei noastre şi-au exercitat atribuţiile oficiale în mod responsabil şi în conformitate cu practica diplomatică (...). Noi respingem tot ceea ce sugerează contrariul', conform AFP.

Citește și: Patru fructe care te ajută să slăbești

Prin aceste expulzări, Maduro a reacţionat la decretul publicat luni de omologul său american Donald Trump vizând reducerea capacităţii Venezuelei de a-şi vinde activele. 

Realegerea lui Nicolas Maduro a fost criticată pe plan internaţional, de la SUA, la UE şi Grupul de la Lima, o alianţă de 14 ţări din America şi Caraibe, care au respins rezultatele anunţate de oficialii de la Caracas.