Maria Grapini nu se lasă - Prima reacție a europarlamentarului după ce a INSULTAT GRAV diaspora

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 09-08-2018 13:24
Actualizat: 09-08-2018 13:25

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că a distribuit pe Facebook o postare despre mitingul românilor din străinătate care conține mesajul "fără certificat de prost nu puteți participa" pentru că a vrut să arate că "nu se poate nimeni erija că reprezintă toată Diaspora".

Maria Grapini a distribuit, miercuri, pe contul său de Facebook, o postare a unui alt utilizator al rețelei de socializare cu mesajul „Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting". Ulterior, postarea a fost ștearsă de pe contul de Facebook al eurodeputatului.

Europarlamentarul a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că nu ar fi distribuit postarea dacă Ovidiu Grosu, autointitulat organizatorul mitingului de protest al Diasporei, programat să se desfășoare pe 10 august, în Piața Victoria, nu ar fi instigat la violență într-un interviu acorda unui post de televiziune.

Citește și: Rares Bogdan intervine în scandalul Dăncilă - Times New Roman: ' Ei sunt și foarte proști, majoritatea'

"Am distribuit pentru a se vedea că nu toată Diaspora are același punct de vedere. O doamnă din Diaspora a postat acest lucru. Eu am distribuit o singură dată, fără să fac niciun comentariu. Mesajul meu este că nu se poate nimeni erija că reprezintă toată Diaspora. Eu m-am întâlnit cred că mult mai mult decât ăia care înjură pe internet cu români din toate statele, sunt români care-și văd de treaba lor, care muncesc, sunt corecți, înțeleg ce înseamnă democrația, înțeleg că nu atacând jandarmii și nu violând soțiile demnitarilor cum îndeamnă unii, se rezolvă problema în democrație, ci prin vot și alegeri. Dar acum e vară și probabil au mințile înfierbântate unii. (...) Din păcate, agresivitatea și radicalizarea aceasta a societății nu duce la nimic bun. Nu schimbările din lună în lună a miniștrilor sau a Guvernului rezolvă problema. Spun foarte clar, poți să nu fii de acord cu cineva, dar nu înjurând, amenințând, nu spunând că trebuie să fie sânge pe stradă, că trebuie să omorâm jandarmii, să împușcăm jandarmii, sau ce mai spunea acel individ. Deci, practic, dacă nu îl auzeam pe acel individ, eu poate nu distribuiam, dar am distribuit să se vadă clar că este de la o doamnă care trăiește în altă țară, nu în România", a explicat, joi pentru MEDIAFAX, Maria Grapini.

Întrebată de agenția MEDIAFAX dacă este de acord cu afirmația că "fără certificat de prost nu puteți participa la miting", Grapini a răspuns negativ.

"Nu, nu, nu, dar nu sunt nici de acord cu...pentru că a mai fost un punct care m-a determinat să distribui. Eu am fost la Galați într-o problemă și seara, pe faleză, m-am dus să mă plimb și un grup de tineri cu tricouri USR m-a oprit și pe mine, îmi dădea să semnez noaptea pe faleză niște tabele. Nu sunt de acord totuși să forțăm nota și un partid politic să monopolizeze orice nemulțumire a unui cetățean. Să preia de la cetățeni problemele, să și le pună în platforma lor politică, să candideze și în 2020 să avem și noi un procent de 90% de ieșire la vot", a declarat Grapini, pentru MEDIAFAX.

Aceasta a adăugat că în democrație nu se schimbă Guvernele „anarhic, pe stradă".

"Nemulțumirea mea este că după 30 de ani nu se înțelege mecanismul democratic. Când am fost revoltată maxim, de exemplu în 2005, cu împărțirea energiei, băieții deștepți și așa mai departe, am spus că altă soluție nu este decât să intru în politică și să încerc de acolo. Păi oamenii ăștia nemulțumiți să intre în politică și să încerce. Așa e în democrație, nu se poate altfel. Nu putem, anarhic, pe stradă, să schimbăm Guverne, ne ducem înapoi în lumea a treia", a mai spus Grapini.

Primăria Capitalei anunță că protestul din 10 august nu are organizatori, deoarece persoanele chemate la discuții privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent și „să-și asume răspunderea”, instituția subliniind că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.

„Manifestația anunțată pentru vineri, 10 august, în Piața Victoriei, nu are organizatori. În cadrul ședinței Comisiei de avizare a cererilor de organizare și desfășurarea a adunărilor publice, care a avut loc astăzi, la Primăria Municipiului București, au fost discutate, printre alte solicitări, două cereri de organizare a unui miting, în Piața Victoriei, pe data de 10 august”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă. Sursa citată mai precizează că prima notificare a fost formulată de Alexandru Dan Baban-Neacșu, reprezentat Cristian Mihail Dide și Tudor Carstoiu și înștiințează municipalitatea cu privire la organizarea, în data de 10 august, începând cu ora 19.00, în Piața Victoriei, a unei adunări publice.

DIICOT a deschis dosar penal pe numele unui bărbat care s-a autointitulat organizatorul mitingului din 10 august,îndemnând viitorii participanți la acte de violență împotriva jandarmilor. Procurorii îl acuză de infracțiuni din Legea pentru combaterea terorismului și l-au plasat sub control judiciar.

„Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în seara zilei de 06.08.2018, în cadrul unei emisiuni difuzate de către un post de televiziune naţional, a fost prezentat un interviu al numitului Ovidiu Grosu pe parcursul căruia, acesta, care s-a autointitulat ”adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august”, i-a îndemnat pe viitorii participanți la manifestare să recurgă la acte de violență îndreptate împotriva integrității corporale a forțelor de ordine, inclusiv a vieții acestora. (...) Numitul Ovidiu Grosu a îndemnat publicul verbal şi scris să săvârșească, în condițiile Legii nr. 535/2004, infracțiuni contra vieții și integrității corporale a persoanelor, respectiv distrugere”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.