Omul lui Benjamin Netanyahu 'dă de pământ' cu Donald Trump: Planul de pace între palestiniei și israelieni, 'o pierdere de timp'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-11-2018 03:00
Actualizat: 22-11-2018 06:17

Planul preşedintelui american Donald Trump de pace între israelieni şi palestinieni, aşteptat de mai multe luni, este o 'pierdere de timp', a declarat miercuri ministrul justiţiei israelian Ayelet Shaked, relatează AFP, potrivit Agerpres.

'Prăpastia între israelieni şi palestinieni este mult prea adâncă pentru a fi depăşită' cu ajutorul acestui plan, a declarat ministrul de justiţie israelian Ayelet Shaked, în cadrul unui seminar organizat de cotidianul Jerusalem Post la Ierusalim.

'Personal, eu cred că este o pierdere de timp', a răspuns ea la o întrebare despre iniţiativa de pace a administraţiei Trump.

'Pur şi simplu sunt mai realistă şi ştiu că în acest moment nu există niciun viitor pentru aceste proiecte, însă aşteptăm să vedem ce vor propune Statele Unite', a adăugat ea.

Trump a anunţat la sfârşitul lunii septembrie că planul ar putea fi prezentat în 'două, trei sau patru luni'. De asemenea, el şi-a exprimat pentru prima dată sprijinul pentru aşa-numita soluţie a două state, adică crearea unui stat palestinian care să coexiste în pace cu Israelul.

Citește și: Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au fost UMILIȚI de oficialii PE: DEZVĂLUIRILE făcute de o politiciană care a fost prezentă la întâlnire

Ayelet Shaked şi alţi membri ai partidului naţionalist religios HaBayit HaYehudi (Căminul evreiesc), un partener-cheie în coaliţia premierului Benjamin Netanyahu, se opun soluţiei politice a două state pentru rezolvarea conflictului israeliano-palestinian.

La rândul său, conducerea palestiniană a îngheţat contactele cu administraţia Donald Trump, pe care o acuză că sprijină partea israeliană.

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas consideră că recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului - anunţată în decembrie 2017 -, închiderea biroului Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei de la Washington şi sistarea ajutorului SUA acordat refugiaţilor palestinieni 'subminează cauza palestiniană şi constituie o încălcare a dreptului internaţional'.