Călin Popescu Tăriceanu a transmis Comisiei juridice a Senatului notele scrise care vor fi depuse la dosarul său

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 03-12-2018 14:53

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni, că a transmis Comisiei juridicea Senatului, notele scrise care vor fi depuse la dosarul său. Liderul ALDE a precizat că notele reprezintă argumente mai detaliate prezentate marțea trecută, când a fost audiat de forul legislativ, scrie Mediafax.

„În momentul în care am plecat de la mine de la cabinet tocmai se multiplicau în 11 exemplare pentru fiecare membru al comisiei. Acestea sunt o parte din note, probabil că mâine voi mai depune și un alt set de note”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, luni la Parlament.

Președintele Senatului a afirmat că notele scrise vizează argumentele pe care le-a prezentat marțea trecută, în timpul audierii, însă mai detaliate.

„Argumentele pe care le-am avut de prezentat le-am prezentat la Comisie. Acum există numai o trecere în revistă, mai detaliată, a lor. Sigur că trebuie avut în vedere că Parlamentul are dreptul suveran de a decide această acțiune de începere a urmăririi penale și sigur că Parlamentul nu se substituie organelor de cercetare penală, deci Comisia nu este chemată în primul rând să analizeze calitatea probelor prezentate de procuratură, ci Senatul este chemat să decidă mai degrabă asupra oportunității din punct de vedere politic asupra acestei solicitări”, a adăugat Tăriceanu.

Președintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc a anunțat că forul legislativ va vota, marți, raportul în cazul cerererii DNA formulate pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat, marțea trecută, în Comisia juridică a Senatului. Audierea a durat puțin peste o oră, iar presa nu a avut acces la lucrările forului legislativ. Președintele Senatului nu a făcut declarații înaintea începerii ședinței.

Audierea liderului ALDE a avut loc în contextul în care DNA a solicitat Senatului încuviințarea începerii urmăririi penale pe numele său, urmând ca cererea să fie votată în plenul forului superior al Parlamentului.

La finalul audierii, Tăriceanu a declarat că demersul procurorilor DNA în cazul său are scopul de a îl intimida în lupta pe care a început-o pentru semnalarea gravelor abuzuri comise în România. Șeful Senatului a întrebat retoric dacă nu ar fi mai bine ca România să fie condusă de "procurori vânjoși împreună cu ofițeri cu ochi albaștri".

Citește și: Dan Barna: Vechii politicieni nu înțeleg că lumea s-a schimbat, nu înțeleg că democrația este acum la îndemnâna fiecărui cetățean

Acesta a explicat că votul în plenul Senatului în ceea ce privește solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul său trebuie să fie unul "care să demonstreze că legea trebuie să îi apere pe toți cetățenii împotriva abuzurilor".

Liderul ALDE a adăugat că le-a comunicat colegilor din Comisia juridică a Senatului, la audierea de marțea trecută, "că acuzațiile se bazează că hotărârile de Guvern au favorizat o anumită firmă. Le-am spus că ele nu au făcut decât să pună în legalitate lucrurile".

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu. Procurorii au anunţat că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală.

Potrivit sursei citate, în cauză se derulează anchetă şi faţă de alte persoane pentru complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl priveşte pe demnitar, actualmente senator, efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunea de luare de mită este condiţionată de obţinerea unui aviz din partea Senatului.

Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.

În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicată în alte cauze penale privind închirierea de licenţe Microsoft. În 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul şef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz în serviciu, pentru că a iniţiat şi susţinut proiectele a două hotărâri de Guvern, prin care s-a aprobat încheierea de licenţe între Guvernul României şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.