Gabriela Zoană a cerut Consiliului să elimine frontierele maritime, aeriene și terestre pentru România

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 11-12-2018 13:57

Gabriela Zoană, eurodeputat PSD, a cerut Consiliului să elimine frontierele maritime, aeriene și terestre pentru România și să supună la vot de îndată acceptarea României în spațiul Schengen.

Este a doua oară în acest an când votăm în Parlamentul European o rezoluție pentru acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Nu este prima dată când accentuez în plenul Parlamentului European că România a îndeplinit încă din anul 2011 toate condițiile tehnice de aderare, însă Consiliul demonstrează că preferă interesele economice ale unor țări în detrimentul altora și nu ia nicio decizie pentru acceptarea țării noastre în spațiul Schengen. Rezoluția anterioară nu a avut niciun efect, Consiliul Uniunii Europene nu a luat nicio decizie în acest sens. De altfel, Consiliul nici nu a fost reprezentat în sală, deși este principalul destinatar al acestei rezoluții.

Am mulțumit colegilor eurodeputați din toate țările membre care au votat rezoluția anterioară și i-am rugat să voteze din nou pentru acceptarea imediată a celor două țări în Spațiul Schengen. De această dată, cred eu, este necesară fixarea unui termen, astfel încât cetățenii celor două țări să se bucure cât mai curând de aceleași drepturi pe care le au cetățenii celorlalte state membre. Am cerut Consiliului să elimine frontierele maritime, aeriene și terestre pentru România și Bulgaria!

Citește și: Senat - Raport de admitere în Comisia juridică pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Să vorbim cu cărțile pe masă: România și Bulgaria au îndeplinit condițiile tehnice de aderare de foarte mulți ani, ba mai mult, aplică regulile de acces în Spațiul Schengen și cooperează excelent cu statele membre în privința respectării acestora și în privința depistării situațiilor care contravin legislației specifice.

Am solicitat imperativ acceptarea celor două țări în Spațiul Schengen și am propus stabilirea unui termen specific. România nu a fost acceptată în Schengen până acum din cauza interesului economic al anumitor țări, însă, Uniunea Europeană este a tuturor statelor membre, nu doar a unora!

Instituțiile europene trebuie să oprească discriminarea, să pună capăt dublului standard, să termine cu protejarea intereselor particulare și uneori meschine ale unor state în detrimentul celorlalte, potrivit unui comunicat remis STIRIPESURSE.RO.