Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senat - Raport de admitere în Comisia juridică pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare

Inquam Photos / George Calin
senat parlament gol

Comisia juridică din Senat a dat, marţi, raport de admitere a proiectului de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare din 2019, scrie Agerpres.

Prin proiectul de lege sunt stabilite domeniile în care Guvernul va putea emite ordonanţe: Finanţe publice şi economie; Administraţie publică şi dezvoltare regională; Agricultură şi dezvoltare rurală; Transporturi; Fonduri europene; Sănătate; Cultură şi identitate naţională; Apărare naţională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

"Proiectul de lege aflat în dezbaterea Comisiei juridice a fost întocmit în baza articolului 115 din Constituţia României, care spune că Guvernul poate emite o lege de abilitare pe perioada vacanţei parlamentare. Sunt nouă domenii de abilitare, domenii care nu fac obiectul legilor organice stabilite de articolul 73 din Constituţie, cu menţiunea că, chiar dacă se face o intervenţie pe o lege organică, aşa cum avem Decizia CCR 538/2018, este posibil ca o lege organică să cuprindă din motive de politică legislativă şi norme de natura legii ordinare, atunci intervenţia va fi permisă numai pe această zonă sub rezerva avizării ordonanţelor de Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul şi, bineînţeles, a fazei următoare, depunerea la Parlament, analiza, dezbaterea şi votul în Parlament. Termenul în lege este după încheierea sesiunii parlamentare, a celei de-a doua sesiuni din 2018, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2019", a declarat, în cadrul şedinţei, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie.

Citește și: Klaus Iohannis va participa la Forumul Africa-Europa de la Viena, pe 17 și 18 decembrie

Raportul a fost admis cu un amendament propus de secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale Sirma Caraman, care vizează majorarea procentului alocat Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) din bugetul pe 2019, de la 5% la 8%.

"CNI - finanţarea este din cota de 5% din valoarea investiţiilor. Acest CNI a fost stabilit acum zece ani, când ei făceau investiţii tip, deci le multiplicau. Având în vedere că acum CNI face investiţii foarte complexe, inclusiv stadioane, iar la anul are cele patru stadioane de finalizat, am analizat bugetul pe 2019 pentru funcţionarea lor şi am ajuns la concluzia că suma de 5% nu este suficientă, având nevoie de specialişti în achiziţie şi de specialişti în proiectare şi tehnica privind acele investiţii mari. Propunem modificarea procentului de la 5 la 8%", a susţinut Caraman.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.