Secretar general ONU: 'Eșecul implementării pactului climatic ar fi sinucigaş. Poate părea un apel dramatic, dar chiar asta şi este: un apel dramatic'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 12-12-2018 20:46
Actualizat: 12-12-2018 21:45

Eşecul ţărilor de a conveni asupra regulilor de implementare a Acordului de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, care are ca scop reducerea încălzirii globale, ar fi un gest sinucigaş, a spus miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, potrivit Reuters.

VIDEO SCANDAL MONSTRU cu Grigore Leșe, pe scena din satul natal: Și-a pierdut cumpătul, a plecat din sală și a REFUZAT să mai cânte

Guterres le-a spus delegaţilor din peste 130 de ţări reuniţi în oraşul polonez Katowice că mai au la dispoziţie mai puţin de trei zile pentru a găsi voinţa politică care să ducă la atingerea unor compromisuri şi sacrificii dificile precum şi la găsirea unui numitor comun pentru ajungerea la un acordrelatează agerpres.ro.

"O nereuşită aici, la Katowice, va transmite un mesaj dezastruos celor care se pregătesc să treacă la o economie ecologică", a spus acesta. "Irosirea acestei oportunităţi va compromite ultima noastră cea mai bună şansă de a stopa ritmul rapid al schimbărilor climatice. Nu ar fi doar imoral, ci şi sinucigaş".

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe toţi indicii şedinţa de tranzacţionare: rulajul a fost de aproximativ 88,55 milioane de lei

La trei ani de la adoptarea Acordului de la Paris de către 190 de ţări, delegaţii reuniţi în oraşul polonez încearcă încă să găsească o soluţie pentru modalitatea în care acordul va fi implementat.

Progresul lent după mai bine de o săptămână de negocieri l-a determinat pe Michal Kurtyka, preşedintele polonez al dezbaterilor, să le spună delegaţilor că timpul este preţios şi că trebuie să găsească formule acceptate de toţi.

Activişti din domeniul mediului precum şi ţări în curs de dezvoltare s-au arătat îngrijorate de faptul că reglementările ar putea să nu determine ţările să reducă emisiile astfel încât să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris.

"Timpul trece. În timp ce ne petrecem timpul dezbătând texte şi cerând implementarea lor, planeta se deteriorează. Specii de vieţuitoare dispar. Habitate dispar. Emisiile cresc,'' a spus ministrul brazilian al mediului Edson Duarte.

Guterres a spus că un raport recent realizat de organismul Intergovernmental Panel on Climate Change din cadrul ONU confirmă că majorarea temperaturilor peste 1,5 grade Celsius va afecta miliarde de oameni, în special pe cei care locuiesc în mici state insulare.

Raportul subliniază că viitorul va fi unul catastrofic dacă statele nu iau măsuri imediate, a spus acesta, adăugând că fereastra de oportunitate se apropie de final.

Acordul de la Paris are ca obiectiv limitarea încălzirii cu ''mult sub'' două grade Celsius comparativ cu epoca pre-industrială.

"Poate părea un apel dramatic, dar chiar asta şi este: un apel dramatic", a mai spus Guterres.