Franța, paralizată de proteste - 5.600 de arestări şi 1.000 de condamnări de la începutul mişcării 'vestelor galbene'

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 09-01-2019 13:43

Un număr de 5.600 de persoane au fost arestate şi circa 1.000 de condamnări au fost pronunţate de justiţie de la începutul mobilizării "vestelor galbene" în Franţa, pe 17 noiembrie 2018, a declarat luni premierul Edouard Philippe, relatează AFP, conform agerpres.ro

"De la începutul evenimentelor au existat circa 5.600 de reţineri şi mai mult de o mie de condamnări", a declarat pentru postul TF1, premierul francez care a anunţat o serie de măsuri ce vizează înăsprirea sancţiunilor împotriva "huliganilor". 

Astfel, şeful guvernului francez a anunţat o viitoare lege care înăspreşte sancţiunile împotriva "huliganilor" şi a manifestaţiilor nedeclarate după violenţele din timpul week-end-ului trecut, promiţând pentru sâmbătă un dispozitiv de securitate "considerabil".

Theresa May a DECIS când se dă votul pe Brexit în Parlamentul britanic: ne vom găsi pe un teren necunoscut


"În multe oraşe din Franţa, manifestaţiile s-au produs în mod paşnic, dar nu putem accepta că unii profită de aceste demonstraţii pentru a distruge, a arde. Aceştia nu vor avea niciodată ultimul cuvânt în ţara noastră", a mai spus premierul francez. 

Această nouă lege urmează să consolideze arsenalul represiv creând, pe modelul luptei împotriva huliganismului, un dispozitiv care interzice accesul la demonstraţii a huliganilor identificaţi prin crearea unui dosar special. 

"Legea poate fi depusă şi discutată de Adunarea Naţională, la începutul lunii februarie", a declarat Edouard Philippe, precizând că Senatul, controlat de opoziţia de dreapta, a votat o "propunere destul de similară" în octombrie. 

Textul vizează de asemenea să-i sancţioneze mai sever pe cei care organizează demonstraţii nedeclarate şi să tranforme în delict purtarea de măşti în timpul unei demonstraţii, care în prezent se pedepseşte cu o amendă. 

Un dispozitiv de securitate "considerabil" va fi desfăşurat pentru următoarea zi de mobilizare a "vestelor galbene", în urma acţiunilor violente din week-end-ul trecut, a anunţat de asemenea Edouard Philippe, arătând poziţia fermă a executivului faţă de protestatarii violenţi. 

Dispozitivul va reveni la nivelul său de la jumătatea lunii decembrie, adică aproape 80.000 de poliţişti şi jandarmi în întreaga Franţă, a declarat premierul, asigurând că protestatarii violenţi nu vor avea ultimul cuvânt.