Guvernul din Ungaria a cumpărat o pictură a artistului maghiar Mihaly Munkacsy cu suma de 9,3 milioane de euro

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-01-2019 19:27

Guvernul ungar a achiziţionat pictura "Golgotha", operă a pictorului ungar din secolul 19 Mihaly Munkacsy, a informat miercuri şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, transmite MTI, potrivit Agerpres.

Gergely Gulyas a precizat că Guvernul de la Budapesta a plătit colecţionarului Imre Pakh suma de trei miliarde forinţi (9,3 milioane euro) pentru această compoziţie.

În urma acestei achiziţii, toate cele trei compoziţii din faimoasa trilogie a lui Mihaly Munkacsy, având drept temă Săptămâna Patimilor, se află în posesia statului ungar. De mai mulţi ani, statul ungar deţinea lucrarea "Ecce Homo" iar în anul 2015 a achiziţionat lucrarea "Hristos în faţa lui Pilat" de la o galerie canadiană de artă pentru 5,7 milioane de dolari, cu fonduri de la Banca Naţională a Ungariei, care are un program destinat achiziţionării operelor din patrimoniul naţional.

Anul trecut, Guvernul ungar şi colecţionarul ungaro-american Imre Pakh au intrat în negocieri pentru achiziţionarea picturii "Golgotha", care se afla expusă la muzeul Deri din Debrecen.

Citește și: Actorul Kevin Hart: 'Nu voi găzdui gala Oscar anul acesta'

În România, în luna mai a anului 2018 Guvernul a aprobat o hotărâre privind modul în care vor fi restituite sumele de bani donate pentru achiziţionarea operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului".