Tribunalul de la Haga începe audierea liderilor insurgenților din Kosovo

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 11-01-2019 17:39

Tribunalul special creat la Haga, care investighează crimele de război ce au vizat etnicii sârbi, a cerut mai multor foști comandanți din cadrul Armatei de Eliberare din Kosovo să participe la o audiere preliminară care va avea loc săptămâna viitoare, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit mediafax.

Citește și: AVERTISMENT din partea SUA în ziua în care România a preluat preşedinţia Consiliului UE: Continuăm să cerem respingerea oricăror propuneri de amnistie

Procesul este menit să calmeze tensiunile între Belgrad și Priștina, însă ar putea de asemenea să declanșeze o criză politică în Kosovo, unde majoritatea liderilor sunt foști comandanți ai Armatei de Eliberare.

Tribunalul special pentru Kosovo, cu sediul la Haga, a fost înființat în 2015 pentru a investiga crimele de război care au avut loc în timpul conflictului din perioada 1998-1999.

Aliații occidentali ai Kosovo insistă ca Priștina să coopereze cu Tribunalul.

"Nu m-am dus niciodată la Belgrad să mă lupt, am luptat să îmi protejez țara", a declarat Sabahajdin Cena, unul dintre foștii comandanți ai Armatei de Eliberare.

"Acest tribunal încearcă să pună egal între victimă și agresor", a adăugat Cena.

Alți doi foști comandanți, Sami Lushtaku și Rrustem Mustafa, au confirmat că vor călători la Haga pentru a depune mărturie săptămâna viitoare.

Președintele kosovar Hashim Thaci, premierul Ramush Haradinaj și președintele Parlamentului, Kadri Veseli, sunt de asemenea foști comandanți ai Armatei de Eliberare. Presa locală a relatat că aceștia ar putea fi chemați ca martori sau chiar puși sub acuzare.

Un raport publicat în 2011, care a dus la crearea Tribunalului special, a sugerat că Thaci ar putea fi implicat în crimele de război ale altor persoane importante din Kosovo, inclusiv trafic de organe ale prizonierilor de război. Thaci a negat orice acuzație.

Biroul procurorului special a refuzat să ofere mai multe detalii privind următoarele audieri.