DNA, după decizia CCR privind protocoalele PÎCCJ- SRI - Nu au fost colectate date statistice privind cauzele în care s-a lucrat în baza acordurilor

Autor: Roxana Popa
Publicat: 16-01-2019 16:22
Actualizat: 16-01-2019 16:24

DNA susține, într-un răspuns la o solicitare a STIRIPESURSE.RO, privind numărul cauzelor aflate in instrumentarea directiei in care au fost obtinute probe pe baza protocoalelor incheiate intre SRI si PICCJ, ca la nivelul institutiei nu exista o astfel de statistica.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 1 şi 2 lit. b din Legea nr. 544/2001, informaţiile ce pot fi oferite în temeiul actului normativ anterior enunţat se referă doar la informaţii existente ca atare, în documentele deţinute de autorităţi. Astfel, excede dispoziţiilor legii orice solicitare care implică elaborarea unei lucrări/studiu/raport etc. neprevăzut expres de lege, inclusiv în ceea ce priveşte datele statistice, dacă acestea nu sunt deja colectate.

În acest sens sunt şi reglementările interne privind activitatea de statistică elaborate în conformitate cu Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 69/16.01.2014 care aprobă noile formulare statistice pentru parchete, nomenclatorul unic statistic pentru cauzele penale la parchete şi ghidul de completare a formularelor statistice", se arata in raspunsul DNA.

Citeste si Articolele nelegale din protocolul Lazăr-Hellvig - Posibilitatea ca Parchetul să informeze SRI dacă într-o anchetă sunt elemente de risc, neconstituțională

CCR a admis sesizarea Camerei Deputatilor si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public, ca urmare a protocoalelor dintre parchet si SRI.Protocolul din 2009 a fost declarat neconstitutional in totalitate, iar cel din 2016 partial. Curtea a criticat modul deficient in care comisia parlamentara si-a exercitat atributiile privind controlul SRI, si a lasat instantelor posibilitatea de a luat decizii in dosarele aflat in curs in care s-a colaborat cu SRI pe baza protocoalelor.