DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Articolele nelegale din protocolul Lazăr-Hellvig - Posibilitatea ca Parchetul să informeze SRI dacă într-o anchetă sunt elemente de risc, neconstituțională

www.profit.ro
SRI

CCR a admis sesizarea Camerei Deputatilor si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public, ca urmare a protocoalelor dintre parchet si SRI.Protocolul din 2009 a fost declarat neconstitutional in totalitate, iar cel din 2016 partial.

Protocolul din 2016 a fost semnat de Eduard Hellvig, in calitate de director general al SRI, și de Augustin Lazar, procuror general al României. Judecătorii constitutionali au stabilit că articolele 6, alin. (1), art 7, (alin 1) şi art. 9 din acest act de colaborare sunt neconstitutionale.

Citeste si BREAKING: CCR consideră şi Parlamentul vinovat de protocoalele SRI-PÎCCJ. Ce măsuri dispune Curtea

Ce prevad articolele :

"Art. 6 - (1) Parchetul comunica, in mod operativ, nu mai tarziu de 60 de zile lucratoare de la data inregistrarii sesizarii la Parchet, modul de valorificare a sesizărilor primite de la Serviciu, cu exceptia cazurilor in care, inainte de implinirea termenului mentionat, se solicită informatii suplimentare in legatura cu cauza.

Art.7 - (1) La solicitarea Serviciului, Parchetul asigure consultanta, prin specialistii proprii, in ce priveste activitatile ce fac obiectul cooperării.

Art.9 - (1) Parchetul pune la dispoziția Serviciului, la cerere sau din oficiu, date si informatii care, prin natura lor, prezinta interes pentru contracararea sau prevenirea unor amenintari la adresa securității naționale.

-(2) Parchetul pune la dispozitia Serviciului datele si informatiile referitoare la implicarea personalului acestuia in pregătirea sau savarsirea de infractiuni, dacă prin aceasta nu se impiedică sau ingreunează aflarea adevarului in cauza", sunt articolele neconstitutionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.