SRI îi răspunde Gabrielei Firea - Informare către primar privind calitatea apei din București/ Ce arată datele ofițerilor

Autor: Andreea Traicu
Publicat: 07-02-2019 19:00
Actualizat: 07-02-2019 22:00

Serviciul Român de Informații i-a răspuns Gabrielei Firea, potrivit oficialilor SRI, la solicitarea inaintata de edil privind situatia calității apei din anumite zone ale Capitalei.

Datele arata ca nu este vorba despre o situatie de bioterorism.

Pe 31 ianuarie, primarul Capitalei anunta că i-a scris președintelui Iohannis pe tema calitatii apei din mai multe sectoare din Bucuresti și că a cerut SRI și CSAT detalii, pentru a lămuri afirmațiile contradictorii ale instituțiilor cu atributii in domeniu.

„Am trimis în pauză (pauza de la CGMB, n.r.) o scrisoare către președintele Iohannis, SRI și CSAT, pentru că în acest moment avem două tipuri de analize și două tipuri de declarații. Analiza operatorului de apă - sancțiune penală dacă dezinformează primăria sau populația și rapoartele de la DSP, despre care Apa Nova spune că nu s-au prelevat probele din toate punctele și doar din câteva. Pentru a nu exista niciun dubiu mă adresez instituțiilor competente și cine a greșit și a dezinformat poplația să plătească. Dacă cumva operatorul de apă a greșit, cu siguranță voi demara procedurile de reziliere a contractului, dacă DSP nu a luat probele din punctele indicate și s-a transmis panică prin aceste măsurători (...) Eu cred că președintele țării, pentru că este și președintele CSAT, cât și din partea SRI vom primi cele mai corecte informări și vom știi ce s-a întâmplat în această perioadă”, spunea Gabriela Firea pe 31 ianuarie.

Citeste si Donald Tusk, mesaj pentru Viorica Dăncilă: Este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu

Solicitarea a fost făcută dupa ce comunicarile publice ale Direcției de Sanatate Publica, prin Ministerul Sanatatii, si Apa Nova au fost contradictorii.

In timp ce Apa Nova dadea asigurari privind potabilitatea apei, sustinand ca analizele efectate arata ca este in paramentri normali, Ministerul Sanatatii recomanda populației să evite folosirea apei din rețeaua publica, sustinand ca este crescuta peste limita cantitatea de clor rezidual. Ulterior, DSP a amendat Apa Nova cu 10.000 de lei.