Teodor Meleșcanu crede că Partidul Socialist o să câștige alegerile din acest an

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-02-2019 20:46

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu a declarat, luni, la Bruxelles, că este posibil ca Partidul Socialist să obțină cel mai mare scor la alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe 24 februarie, informează Mediafax.

Citește și: DOCUMENTUL care o ELIMINĂ pe Laura Codruța Kovesi din cursa pentru șefia Parchetului European: Fosta șefă DNA nu întrunește criteriul profesional

„Mi-e greu să fac previziuni despre rezultatul alegerilor, dar din analize apare destul de clar că există posibilitatea ca Partidul Socialist să obțină cel mai mare scor la alegerile parlamentare, dar nu va avea majoritatea necesară pentru a guverna singur. Ceea ce va duce la discuții despre crearea unei majorități. Cea mai bună soluție ar fi o majoritate pro-europeană și care să continue parcursul Moldovei pe drumul integrării sale europene, dar va trebui să vedem ce zice electoratul” a declarat Teodor Meleșcanu, fiind întrebat cât de mare e riscul ca în Republica Moldova să existe o majoritate pro-rusă după alegeri.

Teodor Meleșcanu a adăugat că s-a întâlnit la ambasada României cu toţi liderii partidelor neparlamentare de opoziţie din Republica Moldova pentru ca peste Prut să fie organizate „alegeri corecte și libere”.

„Acum, din câte se pare, al doilea număr de deputaţi pe care îi vor alege oamenii în Republica Moldova vor fi de la Partidul Democrat. Din acest punct de vedere, vreau să vă informez că atunci când am fost, acum aproximativ 3 săptămâni, în Republica Moldova într-o vizită , unde am fost invitat la Ziua Diplomatului la Ministerul de Externe al R Moldova, am avut discuţii cu prim-ministrul şi cu ministrul de externe ai R. Moldova şi, de asemenea, pentru prima oară în istoria noastră, am invitat la ambasada României pe toţi liderii partidelor neparlamentare de opoziţie care au şi ei o ambiţie de a intra în parlament şi de a obţine un număr cât mai mare de voturi.

În ambele situaţii, la nivelul guvernului , am spus foarte clar că sunt două lucruri esenţiale pentru care insistăm foarte mult – pentru organizarea unor alegeri corecte, libere, la care să poată participa toată lumea , fără probleme de tipul celor care s-au întâmplat la alegerile locale la funcţia de primar al Chişinăului şi am spus că, cu toate aceste lucruri, noi le recomandăm să nu rupă punţiel cu opoziţia, care este opozişia contra Partidului Democrat, dar care are şi ea acelaşi obiectiv de continuare al drumului european al Rmolodva. Asta a fost recomandarea mea pe care mi-am permis să o fac prim-ministrului”, a spus Meleșcanu, fiind întrebat dacă ia în calcul şi o majoritate pro-europeană şi ca parte a acestei majorităţi pe Vladimir Plahotniuc şi Partidul Democrat.

Ministrul a precizat și liderii de peste Prut cu care s-a întânit, acum trei săptămâni, la Ambasada Românei din Republica Moldova.

„La masa pe care am avut-o la ambasadă, am spus, de asemenea, celor care făceau parte dintr-o structură mai mare care se numeşte acum – Maia Sandu, Andrei Năstase, Dorin Chirtoacă, domnul Dedu, deci toţi cei care erau şi care aveau reverve faţă de ideea creării unei majorităţi le-am dat un alt sfat – acela că în politică niciodată nu trebuie să spui niciodată şi că nu trebuie rupte nici din partea lor punţile şi posibilitatea pe care am avea-o, ipotetic, în funcţie de rezultat, de a avea o majoritate care să continuie parcursul european al RMoldova”, a precizat Meleșcanu.

De altfel, acesta a punctat că nu poate fi folosit sistemul judiciar pentru a invalida un candidat ales democratic de către populație.

„Din recomandările foarte ferme pe care le-am făcut este de a nu se folosi sistemul judiciar pentru a invalida un candidat care a fost ales în mod democratic de către populație”,a conchis Meleșcanu fiind întrebat dacă se poate repeta scenariul în care să fie invalidate alegerile.