Ajutoarele pentru Venezuela vor intra în țară cu ajutorul unui lanț uman pe podul Podul Simon Bolivar

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 23-02-2019 22:51

Un convoi de camioane care transportă ajutoare umanitare destinate Venezuelei, care a plecat sâmbătă din oraşul columbian Cucuta către frontiera dintre cele două ţări, în pofida interdicţiei de a intra în ţară impusă de preşedintele socialist Nicolas Maduro, şi urmau să fie descărcate pe Podul Simon Bolivar, de partea columbiană a frontierei, după care un lanţ umanitar urma să treacă ajutoarele de partea venezueleană, a anunţat sâmbătă agenţia columbiană însărcinată cu migraţia, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Citeste si Doi dintre copiii lui El Chapo, inculpați în SUA pentru trafic de droguri - Cei doi s-ar ascunde în Mexic

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, recunoscut de aproximativ 50 de ţări drept preşedinte interimar al ţării, s-a urcat la volanul unui camion.

De partea venezueleană a frontierei, armata a folosit gaze lacrimogene, sâmbătă, pentrua respinge zeci de parlamentari şi susţinători ai opoziţiei care se îndreptau către frontierăpentru a aştepta ajutoarele provenind din Columbia, a constat un jurnalist Reuters.

”Ajutorul umanitar este definitiv în drum către Venezuela (...), pentru a salva vieţi (...)”, a declarat Juan Guaido într-o conferinţă de presă, alături de trei preşedinţi din America Latină, între care preşedintele columbian Ivan Duqie.

Parlamentarul din opoziţie Miguel Pizarro a anunţat presa, la Caracas, că un prim camion cu ajutoare a intrat din Brazilia în Venezuela.

Această informaţie a fost infirmată de un jurnalist AP.

Potrivit unui jurnalist Reuters, camionul se afla pe teritoriul venezuelean, însă nu a trecut de postul de control vamal.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a refuzat accesul ajutoarelor de urgenţă, destinate populaţiei afectate de penurie, apreciind că această operaţiune umanitară reprezintă o intervenţie armată a Statelor Unite, care vor să-l îndepărteze de la putere.

Administraţia americană ar putea impune noi sancţiuni săptămâna viitoare, în cazul în care convoaiele umanitare rămân blocate în weekend.