SUA, decizie radicală din cauza agravării crizei din Venezuela! Nicolas Maduro obține o victorie de etapă, însă în aer plutește războiul

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 12-03-2019 14:58

Statele Unite îşi vor retrage tot personalul diplomatic încă prezent în ambasada lor din Caracas din cauza agravării crizei din Venezuela, a anunţat luni secretarul de stat Mike Pompeo, informează marţi France Presse, scrie agerpres.ro. În acest context, Nicolas Maduro pare că a obținut o victorie de etapă, însă Venezuela se confruntă cu o profundă criză politică şi dificultăţi alimentare grave, iar o intervenție „în forță” a americanilor nu este exclusă.

"Această decizie reflectă degradarea situaţiei în Venezuela şi constatarea că prezenţa personalului diplomatic în Ambasada SUA a devenit o constrângere asupra politicii americane", a postat pe Twitter Pompeo.

Scandalul pe OUG7 continuă - Liviu Pop crapă de nervi: 'Este inacceptabil ca actorii sau oricine altcineva să susţină proteste ilegale ale magistraților'


La 23 ianuarie, preşedintele Venezuelei Nicolas Maduro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, care l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido preşedinte interimar al ţării, ordonând plecarea tuturor diplomaţilor. Dar, contestând legitimitatea lui Maduro, Washingtonul a refuzat să se supună. 

Cu toate acestea, la 24 ianuarie, Departamentul de Stat a rechemat întreg personalul american neesenţial şi familiile diplomaţilor, sfătuindu-i de asemenea pe toţi cetăţenii americani din Venezuela să părăsească ţara.

Amintim că Parlamentul de la Caracas, controlat de opoziţie, a decretat luni starea de alertă la solicitarea preşedintelui instituţiei, Juan Guaido, autoproclamat preşedinte interimar, după patru zile în care au avut loc pene de curent.

Parlamentul a decretat, de asemenea, suspendarea livrărilor de petrol către Cuba, invocând necesitatea de a face"economii de energie", într-un moment în care populaţia se confruntă cu cea mai mare criză energetică din istoria Venezuelei, în pofida rezervelor uriaşe de aur negru pe care le deţine această ţară.

Noi manifestaţii la apelul opoziţiei sunt prevăzute marţi în Venezuela, a cincea zi a unei pene uriaşe de curent ce a paralizat ţara, confruntată cu o profundă criză politică şi dificultăţi alimentare grave.

De la tribuna Parlamentului, Juan Guaido a lansat un nou îndemn populaţiei să participe marţi la proteste în capitală şi în restul Venezuelei: "Mâine, la ora trei, toată Venezuela în stradă".