Lovitură pentru Cristiano Ronaldo și Jose Mourinho - Au pierdut un mare proces care dura de doi ani

Autor: George Traicu
Publicat: 03-04-2019 14:56

Der Spiegel a câștigat procesul cu Cristiano Ronaldo, Jose Mouriho și Mesut Ozil. Scandalul și tot procesul a ținut mai bine de doi ani, iar în final, cele trei staruri au pierdut. Totul a pornit de la dezvăluirile Football Leaks, publicate apoi de nemți. Avocații starului portughez de la Juventus au dat în judecată publicația germană și le-a cerut să nu mai publice materiale despre evaziunea fiscală în care este implicat, potrivit digisport.ro.

Der Spiegel s-a bazat pe informațiile furnizate de Football Leaks, apărute în decembrie 2016, alături de contribuția timp de 7 luni a 60 de jurnaliști din rețeaua europeană de investigații. Materialele publicate priveau și companiile celor trei staruri implicate.

Firma de avocatură spaniolă la care a apelat Ronaldo a colaborat cu o altă firmă mare din Berlin, recunoscută pentru soluționarea litigiilor similare împotriva publicațiilor media. O primă înfrângere a avut loc deja în vara anului 2017, în cazul Mesut Ozil.

Ciudat este că avocații spanioli, printre care și Julio Senn, fostul secretar al lui Real Madrid, nici măcar nu au contestat veridicitatea celor publicate în Der Spiegel, cerând pur și simplu încetarea imediată a publicării de materiale pe acea temă. În plus, avocații lui Ronaldo au susținut că au fost încălcate datele secrete ale clientului lor, prin faptul că hackerii au ajuns cumva să obțină acele informații, pe care apoi toată presa le-a publicat.

Citește și: Sondaj CURS - PSD domină scena. PNL și ALDE se consolidează. Revenire de formă la PMP. Alianța 2020 (USR+PLUS) nu confirmă încă

Una dintre sursele celor de la Der Spiegel, Rui Pinto, care avea un nume de cod John, a negat că este hacker sau că ar colabora cu diverși hackeri. Der Spiegel și-a susținut cauza, explicând că a publicat acele materiale pentru că erau adevărate și erau de interes public foarte ridicat. Astfel, poziția celor de la Der Spiegel a fost aceea că, atâta vreme cât publicația nu a apelat la hackeri, materialul este protejat de legislația de liberă exprimare a presei.

Ronaldo a plătit fiscului spaniol aproximativ 20 de milioane de euro pentru a scăpa de închisoare

În ianuarie, Cristiano Ronaldo, atacantul celor de la Juventus Torino, s-a prezentat la Madrid, pentru înfățisarea finală în procesul în care era judecat pentru evaziune fiscală. Procurorii au cerut în cazul său o sentinţă de 23 de luni de închisoare şi o amendă.

Cvintuplul câştigător al Balonului de Aur a fost acuzat că a utilizat mai multe firme paravan din Insulele Virgine şi Irlanda, cu impozite scăzute, pentru a evita să-şi plătească taxele în Spania.

Audierea s-a terminat după doar 5 minute! Cristiano Ronaldo a primit 23 de luni de închisoare și o amendă de 18,8 milioane de euro. "Totul e perfect", a declarat Cristiano Ronaldo la plecare.

Datorită naturii non-violente a crimei lui Ronaldo și a legii spaniole, care dictează că un termen de închisoare de mai puțin de doi ani poate servi ca probațiune pentru infractorii pentru prima dată, portughezul nu va petrece nici o zi în spatele gratiilor.

Marele rival al portughezului, Lionel Messi, a fost şi el condamnat pentru fraudă fiscală în 2016, când a fost nevoit să plătească o amendă de două milioane euro şi a primit o sentinţă de 21 de luni de închisoare, comutată apoi într-o amendă de 252.000 euro.