Şomajul în SUA s-a menţinut la 3,6%, iar ritmul de creştere salarială a încetinit

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 07-06-2019 17:15

Economia americană a creat un număr sub aşteptări de noi locuri de muncă în luna mai, însă rata şomajului a urcat la 4%, în timp ce creşterea salariilor a fost de asemenea sub estimări, transmit Reuters şi AP, potrivit agerpres.ro.

Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, prima economie a lumii a creat luna trecută 75.000 de noi locuri de muncă, mult sub cifra de 185.000 noi de locuri de muncă preconizată de analişti, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la 3,6%, cel mai redus nivel din ultimii aproape 50 de ani.

Citește și: Sorin Ovidiu Vîntu a EXPLODAT: 'Statul român, prin STS, slugărnicie totală față de UDMR'

Economia americană trebuie să creeze aproximativ 100.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună pentru a ţine pasul cu creşterea populaţiei aptă de muncă. De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit în jos cifrele pentru martie şi aprilie, când au fost create cu 75.000 de locuri de muncă mai puţine decât cele anunţate iniţial.

Salariul mediu orar a crescut cu doar 3,1% în mai, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, după un avans anual de 3,2% înregistrat în aprilie.

În industrie şi construcţii au fost create 3.000 şi, respectiv, 4.000 de locuri de muncă în mai.