Institutul Național al Patrimoniului primește noi puteri

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 21-06-2019 11:50

O hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 593/2011 privind organizarea și funcționarea Institutului Național al Patrimoniului (INP), cu referiri, printre altele, la Programul Național de Restaurare a monumentelor și candidaturile pe lista UNESCO, a fost adoptată joi de Guvernul României, potrivit Mediafax.

Proiectul de act normativ implică amendarea HG nr. 593/2011, ca urmare a modificărilor şi completărilor aduse O.U.G. nr. 72/2013 prin Legea nr. 211/2016 pentru aprobarea O.U.G. nr. 72/2013 privind reorganizarea unor instituţii publice aflate în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de MCIN.

Totodată, în proiect sunt incluse o serie de modificări şi completări ce privesc atribuțiile Programului Național de Restaurare a monumentelor istorice, protecția monumentelor istorice din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și activitatea de atestare a specialiștilor, experților și verificatorilor tehnici în domeniul protejării monumentelor istorice.

Astfel, prin prezenta Hotărâre de Guvern, se completează atribuțiile Institutului Patrimoniului Național cu prevederi privind participarea la activitatea de protecție și gestiune a monumentelor istorice și cu atribuții referitoare la stabilirea procedurilor și elaborarea dosarelor de candidatură pentru acțiunea Uniunii Europene intitulată "Marca Patrimoniului European".

De asemenea, ca urmare a modificărilor și completărilor instituite prin dispozițiile O.U.G nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiţii în domeniul culturii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin prezentul act normativ sunt introduse precizări suplimentare referitoare la definirea Programului național de restaurare a monumentelor istorice. Mai mult, prin dispozițiile proiectului sunt detaliate atribuțiile INP referitoare la elaborarea și gestionea acestui program.

Institutul Naţional al Patrimoniului este instituţie publică, de importanţă naţională, cu personalitate juridică, cu activitate în domeniul protejării, restaurării, cercetării şi promovării patrimoniului cultural, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat.

Citește și: SURSE - Varianta lui Ponta pentru prezidențiale face valuri în ALDE, Pro România și PSD .