România este într-o situație de vid legislativ fără precedent: Guvernul poate profita. Se pregătesc 2 OUG controversate

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 26-06-2019 07:59

România se regăsește într-o situație de vid legislativ, după ce mandatul de Avocat al Poporului al lui Victor Ciorbea s-a încheiat. În acest moment orice Ordonanță de Urgență dată de Guvern nu poate fi atacată de nimeni la Curtea Constituțională, tocmai de aceea liderul PMP, Eugen Tomac, face apel la premierul Viorica Dăncilă să nu dea nicio Ordonanță de Urgență până nu va fi instalat noul Avocat al Poporului.

Citește și: Peste 600 de membri ai organizației PNL București, scrisoare pentru Rareș Bogdan: îl cheamă să preia conducerea/DOCUMENT

„În calitate de preşedinte al PMP, solicit Premierului Viorica Dăncilă să nu adopte nicio ordonanţă de urgenţă până la momentul în care vom avea un nou Avocat al Poporului, în contextul anunţului lui Victor Ciorbea că şi-a încheiat activitatea. Să dea dovadă de responsabilitate şi să înţeleagă clar mesajul românilor de la referendumul din 26 mai. Ne aflăm într-o zonă de vid legislativ – pentru că funcţia de Avocat al Poporului este unipersonală, până la numirea unei noi persoane care să îndeplinească acest rol, nu mai pot fi contestate la CCR eventualele OUG-uri”, a scris Eugen Tomac, marți, pe Facebook.

Președintele PMP a adăugat că „problema e că Guvernul Dăncilă – la fel ca Dragnea cu OUG 13 şi cu OUG 114 – vrea să profite de moment şi să dea două ordonanţe controversate: adoptarea Codului Administrativ (declarat deja o dată neconstituţional de CCR) şi aşa-zisa amnistie fiscală a lui Teodorovici”.

El a mai spus că se impune modificarea cât mai rapidă a Constituției.

„De asemenea, se impune cât mai rapid modificarea Constituţiei pentru ca şi alte instituţii (în special Preşedintele României şi Parlamentul) să poate contesta aceste OUG-uri. În această analiză, am pornit de la premisa că am putea avea un Avocat al Poporului onest şi independent, pentru că, dacă Tăriceanu o impune pe Renate Weber (iubitoarea de ruşi) în fruntea instituţiei, totul s-a terminat: e clar că nu va face vreo mişcare care să supere cumva Guvernul”, a conchis Tomac.

Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, în care îi anunță că mandatul său în funcția de Avocat al Poporului a încetat, potivit unui comunicat de presă al instituției.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni, că termenul pentru depunerea candidaturilor pentru funcția de Avocat al Poporului pot fi depuse până marți, 25 iunie, urmând ca votul să fie dat miercuri, în plenul reunit.