Dosarul fostului şef ANAF, Şerban Pop, se reia de la ZERO la un complet de trei al ICCJ - Totul pe fondul deciziei CCR privind specializarea completurilor

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 21-10-2019 14:33
Actualizat: 21-10-2019 15:43

Un complet de cinci judecători a admis luni apelurile din dosarul lui Şerban Pop iar pe fondul motivării deciziei CCR privind specializarea completurilor de judecată a stabilit ca toate deciziile din dosar să fie anulate iar cauza să se reia de la zero.

Citeşte şi: Dosarul fostului șef ANAF poate ajunge la CAB - Instanța supremă decide dacă trimite la rejudecarea de la zero

"Cu majoritate: Admite apelurile declarate de inculpaţii Pop Şerban şi Simu Horia şi de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr. 42 din 26 ianuarie 2017, pronunţată de Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr. 3503/1/2015. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.  ... . Cu opinia separată, în sensul repunerii cauzei pe rol şi suspendării judecării acesteia până la soluţionarea de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a cauzelor înregistrate sub nr. C-357/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 3089/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători) şi nr. C-547/19 (sesizarea în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 927/1/2018 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători), precum şi a sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată în dosarul nr. 790/1/2019 al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători", se arată în minuta instanţei supreme.

Fostul şef al ANAF  a fost condamnat, iniţial, definitiv, la cinci ani de închisoare cu executare pentru faptele de corupţie pentru care a fost trimis în judecată de procurorii DNA.

Decizia a fost anulată după admiterea unei contestaţii în anulare ce a vizat vicii procedurale semnalate printr-o decizie a CCR privind modul de compunere al compeltelor de cinci judecători.

În prezent, rejudecarea dosarului de la zero survine după ce CCR a stabilit printr-o altă decizie vicii privind compunerea completelor de trei judecători de la aceeaşi instanţă.