Publicul va avea în curând acces la ruinele cele mai vechi biblioteci din Germania

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 25-10-2019 21:02

Publicul va avea în curând acces la ruinele cele mai vechi biblioteci din Germania, care a fost descoperită în centrul oraşului Köln, relatează vineri dpa, potrivit Agerpres.

Rămăşiţele vor fi expuse în biserica Antoniterkirche şi instrumente digitale vor fi folosite pentru a prezenta modul în care arăta vechea bibliotecă romană, a anunţat comunitatea protestantă din Köln. 

"Jackpot-ul arheologic", după cum a descris pastorul Markus Herzberg descoperirea, a ţinut prima pagină a ziarelor anul trecut când a fost anunţată existenţa bibliotecii, însă până acum au lipsit fondurile pentru pregătirea corespunzătoare a sit-ului. 

Comunitatea a lansat o campanie de strângere de fonduri, în condiţiile în care banii nu sunt acordaţi automat de guvernul federal, stat sau un muzeu.

Citește și: 'Dacă nu ar fi existat asteroidul, oamenii nu ar fi evoluat niciodată', ipoteza demonstrată de mii de fosile ale vieţuitoarelor post-apocaliptice

Momentul exact în care ruinele bibliotecii vor fi expuse publicului depinde de modul în care se derulează campania, a spus un purtător de cuvânt al comunităţii protestante. 

Cea mai veche bibliotecă romană la nord de Alpi ar fi fost construită în secolul al II-lea d.Hr. Arheologii au descoperit ruinele unui zid masiv în timpul unor lucrări de construcţie pentru un nou centru religios. 

"Am ştiut imediat: era foarte bine conservat şi păstrează multe mistere", a spus Marcus Trier, directorul Muzeului Romano-Germanic din Köln.