PNL vrea interzicerea comercializării băuturilor alcoolice către minori

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 18-11-2019 15:19

O iniţiativă legislativă privind interzicerea comercializării cât şi a oferirii în mod gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unităţile autorizate să le comercializeze în magazine, iniţiată de deputatul PNL Gigel Ştirbu şi susţinută de peste 40 de parlamentari liberali, a fost înregistrată la Senat, informează Agerpres.

Citește și: Premierul României, despre calea ferată spre Aeroportul Otopeni: 'Depindem de decizia instanţei. Nu vreau să pun presiune asupra judecătorilor'

Este vorba de o propunere legislativă de modificare şi completare a Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Documentul prevede că oferirea gratuită sau comercializarea băuturilor alcoolice minorilor, de către magazinele sau unităţile autorizate să le comercializeze, să constituie contravenţie şi să fie sancţionată cu amendă. Valoarea amenzii ar urma să fie de la 3.000 lei la 6.000 lei, iar în cazul repetării contravenţiilor locului public sau magazinului care a încălcat normele menţionate îi va fi suspendată activitatea pentru o perioadă între 10 şi 30 de zile.

În expunerea de motive se arată că iniţiativa vine la propunerea Asociaţiei Berarii României şi urmăreşte prevenirea comercializării de alcool către minori.

"În textul iniţiativei am prevăzut interzicerea atât a comercializării, cât şi oferirea cu titlu gratuit de băuturi alcoolice minorilor de către unităţile autorizate să le comercializeze în magazine. Sancţiunea aplicată pentru o astfel de faptă trebuie să fie corelată cu gravitatea şi pericolul asociate acesteia. De aceea propunerea noastră vizează creşterea nivelului amenzii, precum şi posibilitatea ca aceasta să fie însoţită de suspendarea activităţii, sau chiar retragerea autorizaţiei de funcţionare a unităţii căreia i se aplică", se precizează în expunerea de motive.