Autorităţile din Vietnam au întemniţat al treilea activist din această lună pentru postări pe Facebook

Autor: Maria Stan, Redactor
Publicat: 28-11-2019 09:45

Autorităţile din Vietnam au întemniţat al treilea activist din această lună pentru postări antiguvernamentale pe reţeaua de socializare online Facebook, a anunţat joi presa de stat de la Hanoi, transmite Reuters.

Pham Van Diep, un activist în vârstă de 54 de ani din provincia Thanh Hoa (nordul Vietnamului), a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru răspândire de ''informaţii distorsionate defăimătoare despre Partidul Comunist şi guvernul vietnamez'', a menţionat agenţia de presă VNA.

Postările sale pe Facebook au fost făcute în perioada aprilie 2014 - iunie 2019, el fiind încarcerat timp de 21 de luni în ţara vecină Laos pentru că a răspândit literatură anti-vietnameză în anul 2016.

Citește și: Varujan Vosganian salută intervenția premierului Orban: 'A pus capăt acestor declarații alarmiste'

În pofida reformelor economice şi a deschiderii faţă de schimbările sociale, Partidul Comunist vietnamez nu tolerează criticile, iar liderul său, Nguyen Phu Trong, şi-a intensificat campania împotriva disidenţilor după ce a fost reales, în 2016.

Cel puţin 16 oameni au fost arestaţi, plasaţi în detenţie sau condamnaţi în acest an în Vietnam pentru postări antiguvernamentale pe Facebook, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International.

Pe 15 noiembrie, un profesor de muzică a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru postări similare pe Facebook, iar un alt bărbat, în vârstă de 38 de ani, a fost întemniţat după difuzarea live pe Facebook a a 33 de transmisiuni care, potrivit unui tribunal vietnamez, au avut drept scop să ''încurajeze poporul să participe la proteste în timpul sărbătorii naţionale''.