BOMBĂ! Lingourile de aur, banii și bunurile gajate la DNA de fostul ministru Vlădescu returnate acestuia de ICCJ

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 16-01-2020 14:18
Actualizat: 16-01-2020 14:24

Instanța supremă a admis, joi, definitiv, contestația fostului ministru al Finanțelor, Sebastian Vlădescu, privind restituirea cauțiunii pentru care fostul demnitar a depus lingouri de aur, bani și alte bunuri, iar acestea trebuie returnate de către stat.

”Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe împotriva încheierii din data de 27 noiembrie 2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie –Secţia penală.

Desfiinţează, în parte, încheierea atacată, exclusiv în privinţa cererilor de restituire a cauţiunii şi, rejudecând: Admite cererile de restituire a cauţiunilor depuse de inculpaţii Boureanu Cristian Alexandru, Mititelu Mihaela şi Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe în vederea luării măsurii preventive a controlului judiciar. Ridică indisponibilizarea instituită cu titlu de cauţiune asupra sumelor de bani, precum şi a bunurilor mobile şi imobile constituite ca garanţii reale.

Dispune restituirea cauţiunilor constituite de inculpaţi prin consemnarea de sume de bani la CEC Bank SA şi prin constituire de garanţii reale mobiliare şi imobiliare în conformitate cu ordonanţele procurorului privind luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe cauţiune date în dosarul nr. 89/P/2017 la data de 03.05.2018 –faţă de inculpata Mititelu Mihaela (filele 149-180, vol 4 dup) şi faţă de inculpatul Boureanu Cristian Alexandru (filele 74-104, vol. 4 dup) şi la data de 29.05.2018, faţă de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe (filele 191-241, vol. 7 dup), în măsura în care în privinţa acestor bunuri nu au fost instituite măsuri asigurătorii.

Dispune radierea înscrierilor efectuate în cartea funciară referitoare la garanţiile imobiliare instituite pentru luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune. Prezenta încheiere se comunică la CEC Bank SA şi Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 234 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 16 ianuarie 2020”, este decizia definitivă a judecătorilor ICCJ.

Instanţa supremă a judecat vineri contestaţia lui Sebastian Vlădescu împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară de la instanţa supremă care a stabilit că suma de un milion de euro depusă drept cauţiune la DNA rămâne în continuare în custodia statului.

Citeşte şi: LOVITURĂ FRONTALĂ a ICCJ dată fostului ministru Vlădescu - Kilogramele de aur rămân sub sechestru

Concret, în 27 noiembrie instanţa supremă a respins cererea lui Sebastian Vlădescu şi a celorlalte persoane judecate în acest dosar de restituire a sumelor depuse drept cauţiune.

Citește și: EXCLUSIV! Cum CURGEAU MILIOANELE de lei în vistieria firmei lui Vlădescu în plină criză financiară şi cine este OMUL DE TAINĂ al demnitarului

Împotriva acestei decizii Sebastian Vlădescu a introdus o contestaţie ce a fost judecată la aceeaşi instanţă.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Una dintre inculpatele din dosarul PSD Arad ar deţine zeci de imobile potrivit datelor din cartea funciară - Ce au descoperit procurorii DNA Timişoara

„Respinge cererea de constatare a încetării de drept a măsurii controlului judiciar pe cauţiune formulată de inculpatul Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe. Respinge cererile de restituire a cauţiunilor formulate de inculpaţii Vlădescu Sebastian Teodor Gheorghe, Mititelu Mihaela şi Boureanu Cristian Alexandru. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţi în cuantum de câte 78 lei, se suportă din fondul Ministerului Justiţiei. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, astăzi, 27 noiembrie 2019.”, a stabilit în noiembrie judecătorul de cameră preliminară.

Citește și: Fostul ministru Vlădescu își cere KILOGRAMELE de AUR de la ICCJ - Judecătorul analizează cererea sa

Acum instanţa a stabilit că bunurile monetare sau materiale trebuie să revină la cei judecați după ce DNA nu a mai prelungiit încă din cursul urmăririi penale măsurile preventive a controlului judiciar pe cauțiune.

DNA a ales varianta încetării prelungirii acestor măsuri preventive pe numele celor cercetați după ce instanța supremă a admis definitiv o contestație a unui dintre cei cercetați.

Totul s-a petrecut în vara anului 2019.