Avertisment de la meteorologi - Risc însemnat de producere a avalanşelor în munți

Autor: Roxana Ghiorghian
Publicat: 06-02-2020 13:21

Meteorologii anunţă risc însemnat de producere a avalanşelor în Masivul Bucegi, Munţii Făgăraş, Parâng, Călimani, Rodnei și Țarcu-Godeanu. Riscul e de gradul 3 din 5, potrivit Mediafax.

Meteorologii spun că riscul de avalanșe constă în primul rând în multiplele plăci de vânt prezente, friabile și de mărimi considerabile, de cornișe pe muchii dar și în stratul nou de zăpadă depus, cu acumulări mai mari pe văi. Acestea se pot rupe sau deprinde chiar și la încărcări mici și pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici sau medii, antrenând și stratul de zăpada proaspătă.

În Munții Făgăraș unele plăci de vânt pot fi acoperite de zăpada transportată, devenind greu de identificat. Stratul vechi de zăpadă are o grosime de peste 1 metru, iar în locurile adăpostite depozitele de zăpadă pot depăși 2 metri.

În Munții Parâng-Șureanu vântul puternic din ultimele zile a creat numeroase plăci de vânt, iar zăpada proaspătă are rezistență scăzută. La supraîncărcări mai mari se pot declanșa avalanșe, riscul fiind mai ridicat în zonele cu acumulări mari de zăpadă din zonele adăpostite. Zăpada proaspătă are 10-20 cm în partea superioară, iar pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite mai mari de zăpadă.

Citește și: Profesoara filmată când țipa la elevi și îi numea 'viermi', 'nesimțiți' și 'mizerabili' ar avea afecțiuni psihice

Și în Munții Călimani-Bistriței-Ceahlău, stratul nou depus de zăpadă e instabil și cu coeziune slabă la stratul vechi și poate fi deprins la supraîncărcări mari, riscul fiind mai ridicat în zonele cu acumulări mari de zăpadă și pe pantele foarte înclinate. La altitudini de peste 1.800 de metri sunt formate plăci de vânt ce se pot desprinde cu ușurință, antrenând în alunecări și stratul de zăpadă proaspătă. Și aici zăpada are până în 20 de centimetri.

În ce privește Munții Rodnei, zăpada proaspătă cazută poate atinge pe alocuri 30-40 de centimetri, izolat chiar mai mult. La supraîncărcări mai mari se pot declanșa avalanșe, riscul fiind mai ridicat în zonele cu pante foarte înclinate și acumulări mai importante de zăpadă. În ultimele zile au căzut cantități importante de zăpadă care însă a fost viscolită și transportată de vânt pe văi, stratul măsurat la stația meteorologică Iezer nefiind reprezentativ în acest caz (17 cm).

În Munții Țarcu-Godeanu vântul puternic din ultimele zile a creat numeroase plăci de vânt, iar zăpada proaspătă are rezistență scăzută și coeziune slabă cu stratul vechi. La supraîncărcări mai mari se pot declanșa avalanșe, riscul fiind mai ridicat în zonele cu acumulări mari de zăpadă din zonele adăpostite. Zăpada proaspătă atinge pe alocuri 20-30 de centimetri în partea superioară, cu coeziune
slabă cu stratul vechi, stabilizat.

Riscul însemnat de producere a avalanşelor, de gradul 3 din 5, se menține până joi la ora 20.00.