Bernie Sanders, actualul favorit în cursa pentru învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale americane

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 25-02-2020 09:11

Bernie Sanders, actualul favorit în cursa pentru învestitura democrată pentru alegerile prezidenţiale americane, a fost luni ţinta unor atacuri după ce, într-un interviu televizat acordat cu o zi în urmă, a apărat o parte din moştenirea dictatorului cubanez Fidel Castro, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

Senatorul de Vermont, care se revendică drept un 'socialist' cu un program electoral foarte de stânga, a afirmat la importanta emisiune duminicală '60 Minutes' de la CBS că, după venirea la putere, părintele revoluţiei cubaneze a lansat un "program masiv de alfabetizare".

"Este acesta un lucru rău, chiar dacă l-a făcut Fidel Castro?", a întrebat el.

"Suntem ferm împotriva naturii autoritare a regimului cubanez, dar este nedrept să spunem pur şi simplu că totul a fost rău", a explicat el, condamnând în acelaşi timp trimiterea la închisoare a disidenţilor de către regimul cubanez.

Afirmaţiile sale au stârnit totuşi o avalanşă de critici, în special din partea adversarilor săi din alegerile primare democrate, într-o ţară în care socialismul le aminteşte încă unora de Războiul Rece.

Citește și: Traian Băsescu: Coronavirusul va intra în România. Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Eu aș opri azi, acum, zborurile din Italia

"Să nu ne lăsăm păcăliţi: comentariile (lui Sanders) fac parte dintr-o tendinţă mai amplă, prezentă dintotdeauna în viaţa sa, de a îmbrăţişa (tezele) unor lideri şi guverne autocrate din lume", a atras atenţia echipa de campanie a lui Joe Biden, într-un comunicat.

Acest lucru "nu este doar periculos, dar şi profund ofensator" pentru cubanezii refugiaţi în SUA după "ce au fugit de persecuţiile politice", a adăugat echipa vicepreşedintelui din timpul lui Barack Obama, când acesta a anunţat în decembrie 2014 dezgheţul diplomatic cu Cuba după 55 de ani de conflict.

Miliardarul Michael Bloomberg, care, alături de Biden, reprezintă aripa moderată a partidului, l-a ironizat pe Sanders pe Twitter. "Fidel Castro a lăsat moştenirea sumbră a lagărelor de muncă forţată, a represiunii religioase, a sărăciei la scară largă, a plutoanelor de execuţie şi a uciderii a mii (de cubanezi). Aşa e, Bernie, să vorbim despre programul său de alfabetizare", a comentat Bloomberg.

Şi alte voci s-au exprimat în cadrul partidului, în special membri ai comunităţii americano-cubaneze. Debbie Mucarsel-Powell, membră pentru Florida a Camerei Reprezentanţilor, a condamnat afirmaţiile, considerându-le "absolut inacceptabile".

"Regimul Castro a asasinat şi trimis la închisoare disidenţi, făcând un rău de nedescris multor familii de la sud de Florida", a adăugat ea pe Twitter.