Egiptul organizează funeralii militare pentru fostul preşedinte Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în timpul valului de proteste ale 'Primăverii arabe'

Autor: Ioana Necula, Redactor
Publicat: 26-02-2020 11:28

Egiptul organizează miercuri funeralii militare pentru fostul preşedinte Hosni Mubarak, înlăturat de la putere în timpul valului de proteste ale 'Primăverii arabe' în 2011, transmite dpa, preluând mass-media oficiale, potrivit Agerpres.

Mubarak, care a condus ţara timp de 30 de ani, a decedat marţi, într-un spital din Cairo, la vârsta de 91 de ani.

Ceremonia de miercuri, la care au fost invitaţi oficiali de rang înalt, va începe în curtea unei moschei dintr-o suburbie a capitalei, a transmis televiziunea de stat, fără a furniza alte detalii.

Trupul neînsufleţit al lui Mubarak va fi depus apoi într-un cimitir din Cairo, conform relatărilor presei.

Egiptul a anunţat trei zile de doliu, începând de miercuri, în memoria fostului preşedinte.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, Episodul 6: 'Nu mai sunaţi, nu mai interveniţi în niciun fel. Se numeşte trafic de influenţă' (VIDEO)

Hosni Mubarak, fost ofiţer de armată, a fost înlăturat de la putere în 2011 la capătul a 18 zile de proteste de stradă care au cuprins Egiptul în timpul revoltelor 'Primăverii arabe'.

În 2017, după un proces îndelungat început la câteva luni după înlăturarea sa, Mubarak a fost achitat la acuzaţia de complicitate la reprimarea protestatarilor în 2011.

Împreună cu cei doi fii ai săi, Mubarak a fost condamnat într-un caz de corupţie referitor la fraudarea unor fonduri de stat şi a stat închis timp de trei ani.

În baza unei legi emise în 1979 pentru comandanţii armatei, Mubarak are dreptul la funeralii militare pentru faptul că a fost şeful forţelor aeriene egiptene în timpul războiului din 1973 împotriva Israelului.

Omagiindu-l marţi, preşedinţia egipteană l-a numit pe Hosni Mubarak 'unul dintre comandanţii şi eroii' luptei din 1973.