Violeta Alexandru se implică în scandalul românilor plecați la muncă în Germania: discuție cu omologii din Germania

Autor: Lucian Negrea, Reporter
Publicat: 16-04-2020 07:00
Actualizat: 16-04-2020 07:58

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, susține că urmărește permanent și comunică cu autoritățile din Germania pentru a se asigura că cetățenii români au condiții decente de  muncă. De asemenea, Violeta Alexandru a explicat că a solicitat o discuție oficială cu omologii de la Ministerul Muncii din Germania.

Citește  și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 41: Lumina din caracatiță!

”Voi fi, întotdeauna, lângă oamenii care muncesc.

Între mine și Ambasada României în Germania respectiv atașatul de muncă din Germania este o comunicare permanentă în această perioadă, de dimineață până seara, în contextul recentelor plecări ale românilor la muncă, în străinătate. Inspecția Muncii mă informează asupra situației din teren. Colegul meu Tudor Polak este atent la evoluția lucrurilor. Noi, #lamuncă suntem o echipă foarte implicată.

Înainte de orice, aș spune clar: avem datoria să facem mai mult pentru ca românii să ia în considerare ofertele de muncă din țară (și vom face!) dar nu voi lua niciodată o măsură, cât de mică, pentru a pune o piedică în calea celor care doresc să muncească, să câștige un ban cinstit oriunde în Europa. Este decizia lor. Câtă vreme Ordonanța Militară nr. 3 nu interzice dreptul românilor de a merge la muncă pe teritoriul României, având o prevedere specială vizând dreptul la muncă în activități agricole, de #lamuncă nu se vor pune piedici celor cărora un alt stat le-a permis să muncească.

Sunt mulți români care merg de mai mulți ani în anumite locuri din străinătate, ca să muncească. Au contactele stabilite. Este cazul celor despre care presa a relatat recent din parcarea Aeroportului din Cluj Napoca, persoane care și-au stabilit singure condițiile de muncă, direct cu angajatorul. Plec de la premiza că niciun angajator nu vrea să îi îmbolnăvească ci îi vrea apți de muncă și că românii care pleacă au reținut apelul autorităților române de a își lua măsuri de protecție. Pericolul nu a trecut. Le recomand să călătorească în cele mai sigure condiții și le mulțumesc pentru că iau măsuri pentru protejarea lor.

Alți români apelează la Agenții de Plasare a Forței de Muncă, entități care depun o simplă notificare la ITM despre desfășurarea activității (în esență, o activitate de suport – mediere pentru viitorul angajator și pentru cel care dorește să muncească) și care mai depun o informare la trimestru despre numărul persoanelor plecate să lucreze în străinătate. Din controalele Inspecției Muncii nu se văd probleme în etapele de început, acelea de facilitare a angajării respectiv de semnare a contractului. Am cerut o atenție sporită în această perioadă. 345 de controale au fost efectuate, de către IM, în ianuarie și februarie anul acesta. Când românii ajung în țara de destinație, instituțiile de control de acolo verifică dacă prevederile contractului (altfel, destul de detaliate – vorbind despre durata contractului, asigurare medicală, condiții de prezență la lucru, condiții de cazare, transport dus – întors) se respectă întocmai. Sunt omul care insistă în toate comunicările publice și voi insista în continuare: fiecare român trebuie să muncească cu forme legale.

Alte persoane pleacă prin Agenți temporari de muncă. Sunt diferențe de reglementare între cele două tipuri. Le voi explica separat, într-o altă comunicare. Am început o analiză a legislației în domeniu. Nu exclud măsuri.

M-am decis să facem mai vizibile activitățile de informare privind condițiile (altminteri, cuprinzătoare) obligatoriu a fi prevăzute în contractele dintre angajator și angajatul român. Datoria noastră este ca fiecare român care dorește să muncească, în România sau în afară, să știe care îi sunt drepturile, conform legislației românești. Acestor prevederi li se adaugă cele aplicabile în țara de destinație și, sigur, o atenție sporită trebuie să aibă orice angajat cu privire la respectarea, de către angajator, a plății contribuțiilor pentru munca prestată.

Am solicitat o discuție cu Ministrul Muncii din Germania pentru că doresc să transmit rugămintea mea și a Guvernului Orban pentru acordarea atenției cuvenite condițiilor de muncă pentru muncitorii români. La nivel operațional, mă implic în facilitarea comunicării între instituțiile de control din domeniul muncii din orice țară în care avem, acum și în general, comunități de români la muncă.

Voi fi, întotdeauna, lângă oamenii care muncesc. #MinisterulMuncii este aici pentru toți cei care muncesc și au nevoie de protecție ca să muncească liniștiți.”, scrie Violeta Alexandru.