Egiptul sprijină SUA în lupta împotriva coronavirusului

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 22-04-2020 09:15

Egiptul a expediat marţi un avion cu materiale medicale în Statele Unite ale Americii pentru a le ajuta în lupta împotriva pandemiei provocate de noul coronavirus, într-o inversare a rolurilor pentru această ţară care beneficiază de un important ajutor american, potrivit AFP.

Egiptul, un vechi aliat strategic al Washingtonului, primeşte un ajutor militar american de aproximativ 1,3 miliarde de dolari pe an, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Donald Trump și Boris Johnson au ajuns la un acord: semnează marea înțelegere

Imagini cu cutii pe care era inscripţionat "Poporului american din partea poporului egiptean", în limbile engleză şi în arabă, în timp ce erau încărcate într-un avion de transport militar, au fost difuzate într-un videoclip provenind de la cabinetul preşedintelui egiptean.

Avionul a aterizat la baza aeriană militară Andrews, în apropiere de Washington, a precizat Dutch Ruppersberger, un responsabil democrat al unui grup bipartit care promovează relaţiile cu Egiptul în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA.

Avionul transporta aproximativ 200.000 de măşti şi 48.000 de botoşei de unică folosinţă, potrivit lui Ruppersberger.

Citește și: Probleme pentru PNL: Scăderea în sondaje, dezbătură în şedinţa BPN (surse)

"Acesta este motivul pentru care diplomaţia internaţională şi menţinerea relaţiilor cu aliaţi precum Egiptul sunt esenţiale, nu numai în perioadă de criză, ci în fiecare zi", a scris Ruppersberger pe Twitter.

Ambasadorul american la Cairo, Jonathan Cohen, a salutat la rândul său un transport "generos".

Egiptul înregistrează 250 de morţi de COVID-19 din cele 3.300 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), un bilanţ cu mult mai mic decât cel de aproape 45.000 de morţi, înregistrat de SUA, ţara cea mai lovită de pandemie în lume.

Citește și: În premieră, Nelu Tătaru anunță CÂND începe școala: Cum trebuie să fie echipați profesorii și elevii

Livrarea acestui ajutor medical a fost criticată în Egipt, unde o treime din populaţie trăieşte cu 1,5 de dolari, sau chiar mai puţin, pe zi.

"Egiptenii care sunt fericiţi şi mândri că Egiptul trimite materiale medicale în Italia, Regatul Unit şi Statele Unite sunt probabil cei care îşi pot permite să plătească 10 lire egiptene pentru o mască", a reacţionat pe Twitter un renumit blogger din Egipt, care îşi zice "The Big Pharaoh". Zece lire egiptene echivalează cu puţin peste jumătate de dolar.

Preşedintele american Donald Trump a exprimat un sprijin entuziast pentru omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi, notează AFP. Fostul şef al armatei egiptene l-a destituit pe predecesorul său islamist Mohamed Morsi în 2013 şi a fost ales în funcţia de preşedinte un an mai târziu.