România trimite peste 2600 de militari în misiuni şi operaţii în afara ţării, în 2020

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 18-06-2020 14:21

România trimite în misiuni şi operaţii în afara ţării, anul acesta, 2.669 de militari (forţe dislocate şi forţe dislocabile la ordin - care se activează şi se trimit în teatru de operaţii la ordinul NATO şi UE, aflate în aşteptare pe teritoriul naţional).

De asemenea, 791 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pot fi puse la dispoziţie pentru continuarea participării la misiuni şi operaţii în afara ţării, iar alte 1.007 pot fi dislocate la ordin, se arată în informarea prezentată în plenul Parlamentului din partea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la participarea Forţelor Armatei României şi MAI la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional, în anul 2020, precum şi dislocarea, la nevoie, în România, a Forţei de Răspuns a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Impozitarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament: cum se va aplica noua taxă specială și cine este vizat

Conform documentului citat, "personalul participant la operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2020 va avea dotarea tehnică şi armamentul necesare îndeplinirii misiunilor specifice fiecărui teatru de operaţii, iar fondurile financiare sunt asigurate din bugetele alocate MApN şi MAI".

Aceeaşi sursă mai precizează că forţele Armatei României execută misiunile prevăzute "pentru îndeplinirea angajamentelor asumate şi în scopul confirmării rolului ţării noastre de furnizor de securitate. Se asigură, astfel, continuarea acţiunilor de consolidare şi de menţinere a păcii, conform datelor aprobate de către NATO, UE, ONU şi OSCE".

În informare se menţionează că preşedintele Iohannis a aprobat dislocarea, "la nevoie", în România, a forţei de răspuns a NATO cu o capacitate de reacţie foarte ridicată.

Citește și: Iohannis participă la reuniunea Parteneriatului Estic. Ce mesaj vrea să transmită președintele

"Am aprobat dislocarea, la nevoie, în România, a forţei de răspuns a NATO cu o capacitate cu capacitate de reacţie foarte ridicată/VJTF, în scopul pregătirii şi sau desfăşurării de operaţii militare în anul 2020, în concordanţă cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020 şi am mandatat ministrul apărării naţionale pentru a aproba eventualele modificări în structura compunerea VJTF, care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2020", se subliniază în document.