Germania va încerca să impulsioneze adoptarea unei rezoluţii cu privire la pandemie de către Consiliul de Securitate al ONU

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 29-06-2020 09:11

Germania, care la 1 iulie va prelua pentru o lună preşedinţia prin rotaţie a Consiliului de Securitate al ONU, va încerca să impulsioneze adoptarea unei rezoluţii cu privire la pandemia de COVID-19 de către acest for superior al Naţiunilor Unite, a declarat pentru DPA ministrul de externe german Heiko Maas.

Maas a deplâns faptul că în cadrul acestui organism al ONU nu s-a reuşit până în prezent să se ajungă la un acord cu privire la o reacţie a Consiliului de Securitate la criza sanitară globală, calificând aceasta drept o 'dovadă de incapacitate' a respectivei structuri, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Medicul Virgil Musta avertizează: 'Asistăm deja la valul doi în România'

'Nu se poate ca Consiliul de Securitate să rămână mut când întreaga lume se confruntă cu o astfel de pandemie', a afirmat şeful diplomaţiei germane.

Tentativele Consiliului de Securitate de a adopta o rezoluţie împotriva pandemiei au fost obstrucţionate de o dispută între SUA şi China cu privire la rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Preşedintele american Donald Trump acuză OMS că ar fi acţionat în favoarea Chinei şi nu doreşte să o vadă menţionată în nicio rezoluţie.

Citește și: Dan Puric: 'Flăcăii aștia de la conducere au creat o politică de subminare a poporului român'

'Este un alt exemplu în care Consiliul de Securitate este la limita incapacităţii de a acţiona', a reiterat Maas.

'În crize actuale majore, cum ar fi Siria sau pandemia de coronavirus, Consiliul de Securitate nu mai corespunde cerinţelor. Există un autoblocaj permanent - uneori dintr-o parte, alteori din cealaltă', a adăugat ministrul german de externe.