Parlamentul a decis: Firmele cu acțiuni la purtător, interzise în contractele cu statul dacă nu prezintă acționarii reali

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 30-06-2020 12:05
Actualizat: 30-06-2020 17:09

Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, cu 275 de voturi pentru și 3 abțineri, modificări la legea achizițiilor publice astfel încât autoritățile să le poată cere firmelor acționarii reali în cazul acțiunilor la purtător:

  • „În vederea respectării principiilor transparenței și tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligația de a comunica datele de identificare a deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”, este una din prevederi.
  • „Reprezentantul legal al operatorului economic depune o declarație pe propria răspundere cu privire la deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, sub sancțiunile prevăzute de art.326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările”, mai spune legea.
  • „Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada identității deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător”

Citește și: Taberele din PSD: Cine se aliniază în spatele lui Eugen Teodorovici

PNL i-a cerut recent preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, "să se rupă" de Liviu Dragnea.

"Vom continua lupta cu PSD, pentru că noi n-o considerăm închisă în cazul Belina. Am reuşit, prin Guvernul României, să readucem în domeniul public al statului Insula Belina şi Braţul Pavel. Mai avem o chestiune de rezolvat, în sensul adoptării de Parlament a legii privind interzicerea participării la licitaţii din bani publici a societăţilor cu acţionariat ascuns. Este deja celebrul caz în care Tel Drum îl avea acţionar ascuns pe Liviu Dragnea, semna contracte de finanţare cu Consiliul Judeţean condus de Liviu Dragnea. Acest lucru nu mai este posibil, iar societăţile cu acţionariat ascuns pot participa la orice tip de licitaţii dacă declară identitatea acţionarilor pe care i-au pitit în spatele acestei prevederi", a declarat lideerul deputaților PNL, Florin Roman.