Șefa opoziției din Belarus, păzită de gărzi de corp! Avertismentul pentru Aleksandr Lukaşenko: 'Mai devreme sau mai târziu Lukaşenko trebuie să plece'

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 22-08-2020 22:38
Actualizat: 22-08-2020 23:33

Oamenii din Belarus nu îi vor permite preşedintelui Aleksandr Lukaşenko să îi trateze la fel ca înainte şi acesta va trebui să plece, mai devreme sau mai târziu, a declarat candidata opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, într-un interviu publicat sâmbătă de Reuters, informează Agerpres.

Lituania i-a oferit azil Svetlanei Tihanovskaia, care a părăsit Belarusul după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Tihanovskaia a adăugat că primeşte o mulţime de telefoane de la lideri internaţionali, inclusiv din Regatul Unit şi Germania, cărora le cere să sprijine opinia publică din Belarus şi să respecte suveranitatea acestei ţări.

Ea a mărturisit că se simte în siguranţă în Lituania şi că este însoţită de gărzi de corp, dar a refuzat să facă alte comentarii privind securitatea sa.

În ultimele două săptămâni, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.